Премиерът Борисов на обиколка в Рожен, откриват летния туристически сезон на 1 май (ВИДЕО)

"Зелени коридори" за чуждите туристи, влизат у нас по 3 начина - с PCR тест, с ваксина или с антитела

Премиерът Борисов на Рожен
Премиерът Борисов на Рожен

Премиерът Бойко Борисов отново бе на обиколка, този път в Смолянско, за да види как върви ремонтът на обсерваторията в Рожен, която трябва да получи и нова апаратура. Заедно с него е просветният министър Красимир Вълчев, вицепремиерът Марияна Николова, здравният - Костадин Ангелов, както и депутатът от Смолян от ПП ГЕРБ Даниела Дариткова.

 

"Имаме нов генератор, нов автомобил и машини, с които да си поддържаме пътищата. Започнахме и ремонт на сградите, защото всичко беше пред разруха. Вече получихме от вас сумите и преди година, и сега. За нас тези средства са спасение, защото преди нямахме никаква помощ. Така спасяваме не само обсерваторията, но и кадрите, които работят тук", казаха от обсерваторията, като през април започват ново реновиране. От там докладваха на премиера, че имат и проекти за два оптични телескопи и до година и половина ще имаме и нов телескоп, като това лято ще започнат изграждането на основите, където той ще трябва да се постави той. Министър Вълчев пък поясни, че цяло лято там идват ученици и то не само от България, но и други страни. Напомни, че са вложили милиони за образователна инфраструктура. Борисов на свой ред добави, че наред с това са изпълнили и обещанието си за скок на учителските заплати. Премиерът даде да се разбере, че ще направят и пътя до обсерваторията. Изтъкна, че до миналата година никой не вярвал, че един от 8-те суперкомпютри, ще е именно в България. Обсерваторията има по 15 - 18 000 туристи на година. Апаратурата, която трябва да дойде от Германия се забавя заради пандемията.

 

Премиерът Борисов на Рожен (2)

Премиерът добави, че зимните ни курорти са работили и то на пълен капацитет, както и ресторантите в тях. За радост и чужди туристи дошли. Сега искали да кажат как се подготвят за летния сезон. Така вицепремиерът Николова разясни, че са решили БГ сезонът да бъде открит от 1 май, като ще има ясни правила за това и с нейна заповед от утре, те ще бъдат утвърдени. Целта е малко по-рано да го открият. От думите й стана ясно, че един мотивите е и идващите майски почивни дни. "Искаме по-рано откриване на сезона, за да имаме възможност за по-добо планиране и прогнозируемост", уточни вицепремиерът. Поясни, че правителството подкрепя позицията на ЕК за дигитален сертификат, като добави, че идната седмица предстои да се вземе решение по темата.

 

Здравният министър Костадин Ангелов пък уточни, че за радост в Смолян няма натиск към болницата. Иначе относно сезона коментира, че ще осигурят зелени коридори за всички туристи, които искат посетят страната ни. Той поясни, че те ще имат три варианта за влизане у нас - PCR тест, ваксина или ако вече имат антитела. По думите му зеленият електронен сертификат за пътуване ще гарантира, че туристът или е ваксиниран, или има антитела, или отрицателен PCR тест. Така по думите му ще има сигурност и за бранша, и за туристите. Мотото пък е "Изберете България за безопасна почивка", каза Николова и уточни, че съгласуваме и със съседите ни и ЕК всички мерки и правила. Борисов на свой ред поясни,че ще има разговори и с румънците. Иначе премиерът напомни, че за Смолян са дали 90 млн за водния цикъл и 100 млн. лева за пътища, отделно 48 млн. лева са отишли за язовира, санирани сгради. Обещали и ремонт на КПП Рудозем - Ксанти.

 

Обсерваторията на връх Рожен
Обсерваторията на връх Рожен

Борисов напомни и за писмото на евролидери до ЕК. Изтъкна, че още есента на срещите с лидерите на ЕС той първи е настоявал, и това е било протоколирано, ваксините да се разпределят на глава от населението и комисията да отговаря за това. Така той даде да се разбере, че е поискал гаранции от ЕК за разпределението на дозите. По тази причина вчера с лидери на още четири страни, България е изпратила писмо до ЕК по темата и те са се съгласили, че ще се спазва регламента. "Пропорционалното разпределение на ваксините е най - справедливият начин, да не се опитват да ни прехвърлят вина", каза той и добави, че сме поръчали от всички разрешени ваксини. "С изключение на "Модерна", всички останали не си спазват договорите. Не искаме нищо друго от ЕК, освен да получим това, което сме поръчали", каза Борисов.

 

Ангелов пък поясни, че сме поръчали и от следващите, които са одобрени. Добави, че не сме сключвали директни договори с фирмите. Припомни, че от оксфордската ваксина сме поръчали 4,5 млн дози., от "Пфайзер" - 3,9 млн. дози. Но те не спазват сроковете за досатвки. Досега от "Пфайзер" сме получили само 190 000 дози. Поясни, че до сряда или четвъртък се очакват резултатите след неблагоприятното събитие в Австрия след ваксина с Астра Зенека, както и това в Пловдив.

 

"До сряда-четвъртък Европейската лекарствена агенция ще приключи проверката, ще приключи и нашата проверка, и ще можем да възобновим коридорите", отсече премиерът, като отново припомни, че най-важна за него е безопасността на българските граждани, заради което искат официални и сигурни резултати, преди да се продължи с ваксинацията. И добави: "Аз съм убеден, че ЕК ще вземат мерки", каза Борисов. Поясни, че са спрели ваксинацията, за да са не 100 %, а 1000 % сигурни. Руските туристи щели да се допускат у нас, ваксинирани с руската ваксина. "Как да обясниш на колегите от БСП, че има евродирективи", каза Борисов относно призивите да се купят руски и китайски ваксини.

 

Накрая премиерът поръча на Костадин Ангелов и Марияна Николова да съберат туристическия бранш и да им представят точния план с дати. Отново напомни и икономическите постижения преди пандемията, като напомни, че и от борбата с контрабандата са събрали много средства.

 

Започваме да изпълняваме предизборните обещания, каза на свой ред Дариткова, а Борисов отговори: "Аз обещания не давам, само показвам". Учените отчетоха, че ремонтът на пътищата в региона има основно значение за отпушване на туристическия поток и това си е проличало в последните години. "Има огромно развитие и това трябва да се казва. Може и да има грешки, но не може да не се казва истината. Като пътувах преди 6-7 години, нямаш никой по пътя, а сега е тир до тир. Щом има камиони, значи има икономика. Не може да си затваряме очите", заявиха още от обсерваторията.  "Продължаваме да работим! Това е важното за мене. Никой не е идеален, но имаме какво да покажем, че сме направили", отчете премиерът.

 

Борисов инспектира дори купола на обсерваторията. След това му бяха показани и другите две кули с по-малки телескопи, чиито сгради също са били ремонтирани. От обсерваторията пък изтъкнаха, че успешно си сътрудничат с любители астрономи, които могат да поставят свои телескопи. След това премиерът видя и битовите сгради, който също се реновирани, където имат и зали за обучения, както и компютърна зала.

 

 

 

 

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени