Премиерът Борисов: Огромен е напредъкът по изграждането на АМ "Европа", която ще е в полза на хората и бизнеса

Строителните работи по 14,5-километровата отсечка от ГКПП "Калотина" до Драгоман започнаха през февруари тази година и екипите на строителя работят максимално мобилизирано обектът да е готов в рамките на година

Огромен е напредъкът по изграждането на АМ Европа
Огромен е напредъкът по изграждането на АМ Европа Източник: МС

"Огромен напредък има по изграждането на АМ "Европа". Най-труден е третият участък от ГКПП "Калотина" до Драгоман, но със завършването на магистралата ще се пътува без светофар от Мюнхен и Виена, през Белград до Бургас и Солун". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който огледа на място строителните дейности по трасето. Премиерът акцентира, че магистралата е от огромно значение за всички държави в региона, тъй като е част от Трансевропейския коридор № 10, а на България ще носи и приходи от винетни такси.

 

"Всички виждат какво е направено и мащаба на строителството, което дава работа на стотици работници. Магистралата ще бъде в полза и на хората, и на бизнеса", категоричен бе Борисов. Премиерът Борисов отбеляза, че изграждането на АМ "Европа" се извършва без да се възпрепятства пътния и жп трафик по трасето. "Ако е било лесно, другите щяха да го направят. Българите строят и го заслужават", посочи още министър-председателят.

 

Огромен е напредъкът по изграждането на АМ Европа (2)

 

Строителните работи по 14,5-километровата отсечка от ГКПП "Калотина" до Драгоман започнаха през февруари тази година и екипите на строителя работят максимално мобилизирано обектът да е готов в рамките на година. Работи се по цялата дължина на трасето, изпълняват се земни и пътни строителни дейности, подготовка на земната основа; бетонови, кофражни, армировъчни работи, масивни бетонови и стоманобетонови конструкции.


Вторият 17 км участък от Драгоман до Сливница е готов. Движението в участъка беше пуснато предсрочно в началото на ноември 2020 г – половина година по-рано от предвиденото.


За третия 16,5 км участък на автомагистралата - между Сливница и София, в края на февруари тази година стартира обществена поръчка за избор на изпълнител на строително-монтажните работи. На 9 април предстои отварянето на офертите на кандидатите. Отсечката ще преминава по изцяло ново трасе. Тя ще започва при с. Храбърско - при 32-ри км, ще преминава по нов терен на север от Божурище, между селата Волуяк и Мрамор и ще се влива в Северната скоростна тангента при пътния възел със Софийския околовръстен път. 

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени