Премиерът Борисов: Отпускаме 15 милиона лева за предотвратяване на последици от бедствията, работим и за превенция

"Отпускаме близо 15 милиона лева за предотвратяване на последствия от бедствия, но опитът и практиката показаха, че трябва да се о...

Бойко Борисов
Бойко Борисов Източник: МС

"Отпускаме близо 15 милиона лева за предотвратяване на последствия от бедствия, но опитът и практиката показаха, че трябва да се осигури превенция. Затова очаквам от регионалното министерство да се въведе нова система, при която датчици, поставени на критични места, сигнализират за срутищни процеси в страната". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов по време на редовното заседание на правителството, на което по искане на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане на нуждаещи се общини бяха осигурени 14 498 262 лв. за предотвратяване и овладяване на последиците от бедствия. 

 

Премиерът Борисов отбеляза, че е възложил на Министерството на регионалното развитие и благоустройството да предприеме необходимите действия за въвеждането на системата, с която ще се намали рискът от инциденти, навреме ще се затварят пътища и в аванс ще се извършат дейности като обрушване и поставяне на надеждни мрежи. "Със системата могат да се поставят датчици във всички такива критични места, а те са хиляди в България – и в Родопите, и в Рила, в Пирин, Стара планина. Навсякъде скатовете са огромни", отбеляза министър-председателят Борисов. Премиерът изиска от министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова максимално бързо да се действа по този проект. "На 15, на 30, на 40 места да сложим датчици, пак намаляват риска и има превенция по темата", категоричен бе министър-председателят Борисов.

 

Министър Аврамова докладва, че в момента се проверява приложимостта точно на изисканите от премиера контролно-измервателни системи специално за срутищни процеси. В момента МРРБ изпълнява проект за монтаж на контролно-измервателни системи на 26 свлачища в цялата страна.

 

В рамките на правителственото заседание 5 общини получиха финансова помощ за справяне с последиците от бедствия. От общата сума в размер на 14 498 262 лв. на община Благоевград бяха осигурени 4 770 033 лв. за укрепване на пътя Бистрица - летовище "Бодрост" (местност "Картала"). Кметът на Благоевград Румен Томов изказа благодарност към премиера за бързата реакция на правителството за решаването на проблема.

Втората община, която получи подкрепа от 3 824 422 лв., е Гърмен. От средствата 1 615 447 лв. са за възстановяване и изграждане на геозащитни съоръжения и водостоци за отвеждане на поройни води през масиви на село Рибново; 547 037 лв. са за възстановяване на сграда в село Скребатно; 1 260 808 лв. са предназначени за корекция на коритото на река Върбица в участъка на село Дъбница чрез изграждането на подпорни стени и мост; 300 900 лв. са за корекция на дере в село Дебрен и 100 230 лв. - за корекция на дере в село Гърмен.

Зам. кметът на община Гърмен Владимир Донков отбеляза, че е огромна подкрепата на правителството, благодарение на която се подпомагат не само училища, но и се решават сериозни проблеми с деретата. "И занапред бъдете все така отзивчиви, отговарящи на жителите на цяла България", добави кметът на село Рибново Мустафа Иса. Кметът на село Дъбница Синем Бекирова също изказа благодарност към премиера Борисов за финансовата помощ за селото във връзка с корекция на коритото на реката. За проблема Бекирова информира министър-председателя Борисов в средата на януари, когато премиерът посети основното училище в селото, за чийто нов корпус правителството осигури над 200 000 лв.

 

За община Ардино правителството отпусна 117 378 лв., с които аварийно ще бъде извършено укрепване на скат в село Падина. Други 130 489 лв. са осигурени на Столична община за възстановяване на средства за извършени спешни аварийно-спасителни и неотложно възстановителни работи в район "Нови Искър", район "Надежда  4" и район "Връбница". А 55 940 лв. бяха отпуснати на община Своге за неотложни възстановителни работи на пешеходна пасарелка за махала Струлница в село Искрец.

"Община Своге е трудна община, затова е важно да работим заедно. Днес е вторият случай, първият беше с почистването на отпадъците от язовира, в който показахме, че държавата  и общините могат да работят перфектно и в синхрон", акцентира заместник-кметът на Своге Валентин Михайлов. Той добави, че правителството показва, че бързо подадената ръка в даден момент и взимането на превантивни мерки върши повече работа отколкото след това да се работи по отстраняване на щети.

 

В хода на заседанието на правителството днес по бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за Агенция "Пътна инфраструктура" бяха отпуснати 1 500 000 лв. за отстраняване на щети по републиканската пътна мрежа в градовете Благоевград, Бургас, Велико Търново, Видин, Враца, Кърджали, Кюстендил, Монтана, Перник, Смолян, Стара Загора и София. А по бюджета на Министерството на земеделието, храните и горите за Изпълнителна агенция „Борба с градушките“ бяха осигурени 4 100 000 лв. за доставка на противоградови ракети за провеждане на активния сезон по противоградова защита през 2021 г.

Още от "България"

Работещи в ИА "Автомобилна администрация" излизат на протест

Исканията на протестиращите са за равно възнаграждение за изпълняващите еднакви функции и заемащи еднакви длъжности, увеличаване на основните работни заплати с 30%, подобряване на условията на труд

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени