Премиерът Борисов: С 1,6 млрд. лева подпомагаме земеделските стопани всяка година по директни плащания

Министър-председателят Борисов подчерта, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост са заложени 800 милиона лева за подобряване и рехабилитация на мрежата от напоителните системи в страната

Бойко Борисов и Десислава Танева се срещнаха със земеделски производители
Бойко Борисов и Десислава Танева се срещнаха със земеделски производители Източник: МС

"Изпълнихме си ангажиментите си към земеделските стопани в рамките на мандата. Миналата година те получиха най-високото подпомагане, осигурявано досега". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на сектора. Премиерът Борисов изтъкна, че земеделските стопани всяка година получават 1,6 млрд. лева по директни плащания.

 

"За миналата година осигурихме най-високо подпомагане в селскостопанския сектор, защото се възползвахме от целия набор от инструменти, които Европейската комисия разреши на всяка страна членка да подкрепи земеделците заради ковид-кризата", подчерта министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева. Тя добави, че 18,5 милиона лева под формата на де минимис бяха предоставени на земеделски стопани от седем области в страната за компенсиране на щетите от сушата през 2020 г. "Там подпомогнахме зърнопроизводителите, тъй като бе регистриран спад от над 30 % при реколтата от пшеница, царевица за зърно или фуражни култури", отбеляза министърът.

 

Танева уточни, че се предвижда и помощ за земеделските стопани за съфинансиране на застрахователни премии при застраховане на селскостопанска продукция. Министър-председателят Борисов подчерта, че по линия на Плана за възстановяване и устойчивост са заложени 800 милиона лева за подобряване и рехабилитация на мрежата от напоителните системи в страната.

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени