Премиерът Борисов: Увеличихме средствата за спортни дейности и активности за всички деца на България

Правителството повиши с близо 2 милиона лева субсидията за физическо възпитание и спорт за децата от детските градини и училищата, както и за учащите във висшите учебни заведения

Министър-председателят Бойко Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов Източник: МС

Правителството увеличи с близо 2 милиона лева средствата за физическо възпитание и спорт за децата от детските градини и училищата, както и за учащите във висшите учебни заведения. Така осигурените за целта средства достигат 5 милиона лева, с които се гарантира достъп до занимания със спорт на всяко дете, ученик, студент или курсант. "За спортни дейности и активности за всички деца на България сме осигурили 5 милиона лева. Децата го заслужават“, заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на редовното заседание на правителството.

 

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев докладва на премиера, че увеличението на средствата от близо 2 милиона лева ще засегне над един милион деца и учащи. "Стремежът ни е да насърчим тяхната мотивация за здравословна двигателна активност и занимания със спорт“, изтъкна спортният министър. Кралев подчерта, че размерът на целевата субсидията не е променян в продължение на 14 години.

 

Приетото постановление от Министерския съвет днес предвижда минималните диференцирани размери на средствата за децата в детските градини и в подготвителните групи в училищата да бъдат увеличени от 2 лв. на 3 лв. От 3 лв. на 5 лв. се увеличават парите за учениците в държавните, общинските, частните и духовните училища. Същото увеличение ще получат и всички студенти редовна форма на обучение във висшите учебни заведения, както и курсантите от висшите военни училища и Академията на МВР.

 

Според направените анализи увеличението на средствата засяга общо 215 521 деца в системата на предучилищното образование, 687 819 ученици в държавни, общински, частни или духовни училища, а 156 205 са студентите/курсантите. С повечето средства за спорт ще се осигури активното им участие в спортни прояви – училищни и студентски турнири, състезания, спортни празници и мероприятия. С приетото днес Постановление на Министерския съвет се очаква да бъде преодолян съществуващият недостиг на финансовите средства за осигуряване на необходимия минимум от спортни уреди и пособия за провеждане на физически активности в образователните институции.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени