Премиерът Борисов в Искърското дефиле: Всяка сряда заделяме десетки милиони за свлачища, срутища, ремонти на старите трасета

Министър Петя Аврамова добави, че се обследва района, както и скатовете в 200-метровата зона от съществуващото свлачище в Искърското дефиле

Премиерът Борисов в Искърското дефил
Премиерът Борисов в Искърското дефил Източник: МС

"Надявам се до сряда да е освободен пътя от срутилата се скална маса. Важното е да стане готово бързо, но при всички мерки за безопасност. Осигурен е обходен път, по който учениците да могат да пътуват за училище". Това заяви министър-председателят Бойко Борисов, който се запозна на място с дейностите по разчистване на свлачището по пътя II-16 Своге – Ребърково при Елисейна. Виждате, че всяка сряда заделяме десетки милиони за свлачища, срутища, ремонти на старите трасета. Такава е природата в България, при тези дъждове скалите поддават. Днес разговарях с министър Терзийски - в понеделник ще свика комисията по бедствията и авариите, има едно друго трасе до Благоевград, където трябва да се действа превантивно, за да не е се срути и то. Може би 5-6 са належащите свлачища, за които трябва да се вземат спешни мерки. Ще отидат поне 10 млн.", добави министър-председателят и подчерта, че още в сряда на правителственото заседание ще бъдат отпуснати нужните средства на общините.
"Снимайте горе алпинистите в момента как се работи", призова Борисов. 

Алпинистите, които обследват срутището и прилежащите райони
Алпинистите, които обследват срутището и прилежащите райони

Премиерът Борисов отбеляза, че на много места в България има подобни рискови зони, но правителството продължава да отпуска целево финансови средства за справяне с проблема.

"Ако някой преди нас беше направил тези пътища, могат да ме критикуват. Те обаче са направили две лентички на фона на сегашното огромно строителство в Северозапада", отбеляза министър-председателят. Борисов припомни, че на Европейския съвет през юли миналата година договори допълнителни 200 милиона евро за подобряване облика на Северозападна България. Премиерът беше категоричен, че правителството подпомага всяка една община независимо от партийната принадлежност на местната власт.
"В понеделник министър Емил Димитров заедно с Нанков отиват в Бургас и Варна, Господ е милостив, даде ни дъжд и напълни язовирите, но Вие (обръща се към министър Емил Димитров) отивайте с Нанков, с кметовете и каквото трябва превантивно да се правят довеждащи водопроводи. Защото тази година има дъжд достатъчно, но никой не знае как ще е следващи години", разкри премиерът. 
Ще прегледаме и сметищата, трябва и гражданите да пазят, защото след това какви пари даваме, пак наши пари даваме за почистване, призова той. 
Премиерът Борисов обясни, че в рамките на определените пари за пътя до Рилския манастир ще се направи т.н. "бетонова шапка", тоест бетонов тунел, 100-метров, който да изключи там възможността никога повече да не се получава подобно затрупване на пътя. 


Министър Петя Аврамова добави, че се обследва района, както и скатовете в 200-метровата зона от съществуващото свлачище. Скоро ще се сложат дълбоко анкерирани и високоякостни мрежи, най-здравите възможни, за да се предотвратят подобни срутища. Тя докладва на премиера Борисов конкретните дейности по укрепването на срутището в краткосрочен план. Премиерът Борисов изтъкна трудните условия, при които работят геолозите, алпинистите и строителните екипи. Бойко Борисов добави, че не спират дейностите за укрепването на срутището на пътя за Рилския манастир. Там в рамките на заделеното финансиране ще бъде изградена т. нар. тунелна шапка, която ще отвежда евентуално паднали скали. Министър-председателят акцентира, че вече са почистени отпадъците от коритото на р. Искър пред стената на ВЕЦ „Своге", за които правителството отпусна 220 000 лв. на свое извънредно заседание.



Още от "България"

Последни новини

Най-четени