Премиерът Борисов: Всеки българин ще получи пропорционално ваксини (ВИДЕО)

Министър-председателят заяви още, че европейските лидери са подкрепили българската прокуратура в разразилия се шпионски скандал

Премиерът Борисов на заседанието на Европейския съвет
Премиерът Борисов на заседанието на Европейския съвет Източник: МС

Обстойно обсъдихме пандемията. Борбата с тази пандемията изисква ваксиниране. Всички държави-членки сме единодушни, че ваксините трябва да бъдат разпределени така, че да помогнат на всяка държава-членка. Всеки сънародник ще получи пропорционално ваксини - толкова, колкото са необходими. Солидарност и заедност - това ни обединява всички. Това заяви премиерът Бойко Борисов след заседанието на Европейския съвет. "Днес ни беше дадена информация за "Спутник V". Ваксината тепърва предстои да се одобри, най-рано това ще се случи през юни", каза Борисов. Той отбеляза, че цифровият дигитален сертификат ще даде на хората възможност да се придвижват свободно в ЕС, а "зеленият сертификат" ще е в услуга за по-лесно придвижване, ще предотврати и евентуално карантиниране.

 

Борисов заяви още, че европейските лидери са подкрепили българската прокуратура в разразилия се шпионски скандал. "Колкото и наши опоненти да се опитват да го вкарат в предизборна тема, виждайки реакциите на нашите партньори не мисля, че има смисъл да харчим енергия по тази тема", добави Борисов. "Винаги сме казвали, че отношенията с Турция и Русия имат водеща роля и диалога е единственото решение", заяви той.

 

Борисов подчерта, че председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард ги е запознала с възможностите за засилване на международната роля на еврото. "Планът за излизане на тази рецесия, която пандемията ни доведе, изисква и едно стабилно евро, което пък е в унисон с нашата програма следващата година да влезем от чакалнята на еврозоната да приемем и еврото. 

Еврото е една от най-стабилните единици в момента", заяви Борисов. Той заяви, че е радостен, че президентът на САЩ Джо Байдън участвал в заседанието, както и за връщането на САЩ в Парижкото споразумение.  

 

 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени