Премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с президента на Азербайджан Илхам Алиев

Днес е впечатляващ ден за двустранните отношения между България и Азербайджан. Правим важна стъпка за енергийната диверсификация не само на България, но и на Европа. Около това се обединиха министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев.

Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев
Министър-председателят Бойко Борисов и президентът на Азербайджан Илхам Алиев Източник: МС

Двамата имаха телефонен разговор, след като по-рано днес българският министър-председател Борисов и посланикът на Азербайджан у нас Наргиз Гурбанова посетиха КС "Петрич", от където преминаха първите количества природен газ от Азербайджан за България. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет.
Тази диверсификация стана възможна благодарение на добрия диалог на най-високо ниво между премиера Борисов и президента Алиев, посочват от правителствената пресслужба.
Министър-председателят Бойко Борисов е изтъкнал, че с азербайджанския газ страната ни постига цялостна диверсификация - както на произхода, така и на трасето. Постигнатото от премиера Борисов и президента Алиев дава реални шансове и на съседните държави за енергийна диверсификация. Борисов е акцентирал върху направеното от българското правителство в енергийната сфера. Премиерът е изразил увереност, че България и Азербайджан имат потенциал да задълбочат търговското си и енергийно сътрудничество, така че повече азербайджански газ да достига не само региона, но и Европа.
В рамките на телефонния разговор премиерът Борисов и президентът Алиев са се поздравили по случай настъпването на 2021 година.
Министър-председателят Бойко Борисов е посочил отличното сътрудничество между България и Азербайджан на всички нива, като специално е акцентирал върху значението на взаимодействието в културната сфера. В отговор на отправената покана от премиера Борисов - Алиев да посети България в началото на новата година и лично да разгледа модернизираните компресорни станции, президентът на Азербайджан е бил категоричен, че с радост ще осъществи визитата възможно най-скоро.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени