Премиерът Бойко Борисов ще управлява до нов кабинет

До 11 април ЦИК трябва да обяви имената на депутатите

Министър-председателят Бойко Борисов
Министър-председателят Бойко Борисов Източник: МС

Бойко Борисов ще управлява до съставяне на нов кабинет - редовен или служебен. Това предвижда конституционната процедура, съобщава "Труд". Централната избирателна комисия (ЦИК) трябва в срок до 8 април да обяви получените гласове и разпределението на мандатите между партиите и коалициите. Това се прави на национално ниво, като вземат всички получени действителни гласове, подадени за съответната партия или коалиция, както в България, така и в чужбина. Имената на избраните народни представители ЦИК трябва да обяви най-късно до 11 април. Ако кандидат за народен представител е избран в два многомандатни изборни района (има доста кандидати - лидери на партии, които са регистрирани в две листи), той е длъжен в еднодневен срок писмено да заяви в ЦИК в коя листа желае да остане избран.

 

Президентът свиква на първо заседание новоизбраното Народно събрание най-късно в срок до един месец от избирането на парламента. На първото заседание депутатите полагат клетва, избират председател и зам.-председатели на Народното събрание и Правителството подава оставка. Премиерът и правителството в оставка продължават да изпълняват функциите си до избор на нов кабинет, или до назначаването на служебен. Следващата стъпка, предвидена от Конституцията, е процедурата по съставяне на ново правителство, описана в чл. 99 от основния закон. Водещ е президентът, който провежда консултации с политическите партии и връчва три проучвателни мандата- на първата и втората политическа сила, а третият е по негов избор.

 

При три неуспешни проучвателни мандата, съгласно чл. 99, ал. 5 от Конституцията, президентът издава два указа. С единия указ назначава служебно правителство, а с другия указ разпуска народното събрание и насрочва нови парламентарни избори на определена от него дата.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени