Премиерът Денков: Доскорошната освободителка на България се превръща в най-големия противник на Съединението

Нашият национален идеал не съответства на интересите на чуждите държави

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Трябва да гледаме нашите интереси и да не се подчиняваме на чуждите. Доскорошната освободителка на България се превръща в най-големия противник на Съединението. Това каза премиерът акад. Николай Денков на церемонията за честването на 138 години от Съединението на Княжество България с Източна Румелия пред мавзолея-костница на княз Александър І Батенберг в София, цитиран от Нова телевизия.


"Има няколко исторически урока, които трябва да помним. Първият е, че най-големите победи могат да бъдат постигнати и по мирен начин. Ако използваме по правилен начин методите на дипломацията и намерим съюзници, можем да постигнем целите си. Също така, ако знаем за какво се борим и имаме обща цел. Дори и тогава може би ще се наложи да защитаваме дори и с кръв това, което сме постигнали. Българското Съединение нямаше да бъде успешно, ако армията не бе могла да отблъсне агресора. Когато искаме да се обединим, трябва да дефинираме общите си цели, които ни водят напред, а не да копнеем за минало, което никога няма да се върне. Нашият национален идеал не съответства на интересите на чуждите държави", призова той.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени