Премиерът: Комисията за потребителите не изпълнява задълженията си, назначения там се оспорват от съда

Шефът на КЗП Стоил Алипиев е назначение на четвъртия служебен кабинет на президента Румен Радев, с премиер Гълъб Донев

Николай Денков в НС
Николай Денков в НС Източник: Пресцентър на МС

Комисията за защита на потребителите (КЗП) не може да изпълнява задълженията си. Търсим решение, което да позволи на КЗП да работи, така че да не влезем в конфликт с текущите съдебни дела. Това заяви премиерът Николай Денков по време на изслушване в парламента след въпрос на лидера на БСП Корнелия Нинова ще бъде ли назначен трети състав на комисията.

 

Във вторник министърът на икономиката Богдан Богданов обяви, че очаква следващата седмица да бъде сменено цялото ръководство на Комисията за защита на потребителите (КЗП). Той уточни, че има подкрепата на премиера Николай Денков и вицепремиера Мария Габриел това да стане възможно най-бързо, за да се отпуши работата на институцията, която по думите му на моменти действа тенденциозно по определени казуси.

 

Комисия за защита на потребителите (КЗП)
Комисия за защита на потребителите (КЗП) Източник: Zonanews

Шефът на КЗП Стоил Алипиев е назначение на четвъртия служебен кабинет на президента Румен Радев, с премиер Гълъб Донев. Той оглавява комисията през септември 2022 г.

 

По думите на министър-председателя смяната на ръководството на комисията в момента се оспорва в съда. Нинова пък предложи кабинетът да отмени решението на служебното правителство и "да върне незаконно уволнения състав на КЗП": "Те стават ръководно тяло на комисията и не назначавате трети състав".

 

Денков обаче допълни, че трябва да се приключат съдебните дела по отношение на законосъобразността: "Нямаме правомощия да вземем отношение по взето решение с акт на Министерския съвет".
В средата на декември министърът на икономиката Богдан Богданов поиска оставките на всичките членове на комисията. Като причина той посочи нарастващия брой сигнали срещу дейността ѝ, които през 2023 г. са се увеличили с над 60% в сравнение с 2022 г. и 2021 г. От поста се оттегли един от тримата членове на комисията - Константин Арабаджиев, Стоил Алипиев обаче отказа да подаде оставка.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени