Премиерът Николай поиска смяна на състава на ЦИК

В следващия месец-месец и половина се очаква да бъдат приети промените в Конституцията и в състава на антикорупционната комисия

Николай Денков
Николай Денков Източник: Пресцентър на МС

Премиерът Николай Денков иска да бъде сменен съставът на ЦИК заради нарушаването на Изборния кодекс на местните избори и недобрата оценка за провеждане на вота.

 

"ЦИК не се справи добре с провеждането на изборите този път. Нарушиха Изборния кодекс. За това несправяне трябва да се търси смяна на състава на ЦИК, още повече че той е от времена, в които политическата конфигурация беше съвсем друга. Той не отразява реалността в момента. Това трябва да го направи Народното събрание".

 

Това заяви министър председателят, който днес отговаря на въпроси на граждани и медии в живо излъчване на фейсбук страницата на Министерския съвет.

 

Той коментира и ситуацията в Министерството на електронното управление. "Говорих вчера с министър Йоловски. Той отказва да предостави допълнителна информация, защото в момента тече разследване. Разбирам това и не съм настоявал. Но както и друг път съм казвал - аз познавам тези хора и знам, че твърденията, които видях в медиите, няма как да са верни. От гледна точка на работата на министър Йоловски - има една непоследователност. На първи тур бе даден повод от МЕУ да отпаднат машините, но за втория тур имаше добра организация", каза Денков.

 

Той е поискал обстойна проверка, която да установи защо се е случило това. Оценката на Денков е, че министерството си е свършило добре работата, а моментът е напълно неподходящ за смяна на министри.

 

Актуализация на пенсиите се очаква в средата на следващата година по швейцарското правило с около 11%. Както справедливо се изрази министърът на финансите, така те получават увеличението всеки месец, а не се пестят пари, за да ги получат еднократно в края на годината - така Денков отговори на въпрос ще има ли коледни добавки за пенсионерите тази година.

 

В следващия месец-месец и половина се очаква да бъдат приети промените в Конституцията и в състава на антикорупционната комисия. Това, от една страна, би ни дала една много по-силна правосъдна система, а от друга - това е единственото, което ни остава да изпълним за Шенген, стана ясно от друг отговор на Денков.

 

По казуса с електронните рецепти премиерът заяви, че сблъсък на лобита създава проблемите с електронните рецепти. "Проблематично е кой да изписва лекарството, кой да решава дали да се замени с генерик, но от това не бива да страдат пациентите. Няма и информация кои са лекарствата, които са достъпни в момента", коментира Денков. Затова се обмисля нов преходен период за някои лекарства.

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени