Премиерите на България и РСМ ще участват в церемония за първа копка на жп линията Куманово - Крива Паланка

Жп проектът е ключов за подобряването на свързаността на Балканите и се очаква да има много позитивен екологичен ефект

Жп линии
Жп линии Източник: Zonanews

Премиерите на България и Република Северна Македония Гълъб Донев и Димитър Ковачевски ще участват в церемонията, с която ще се постави началото на строителството на железопътния участък Куманово - Беляковце - Крива Паланка. 

 

Отсечката е част от паневропейския Коридор VIII и е ключова за укрепването на свързаността по оста Черно море - Адриатическо море.

 

Срещата между двамата министър - председатели е само няколко дни, след като македонският президент Стево Пендаровски коментира, че вписването на българите в конституцията на страната му "не е приоритет". Темата бе една от ключовите при приемането на т.нар. френско предложение през лятото за прецизиране на рамката за преговори и вдигането на ветото за начало на преговори между Скопие и Брюксел за членство в Европейския съюз.

 

Срещата между двамата премиери Гълъб Донев и Димитър Ковачевски идва в момент, когато за пореден път мултидисциплинарната историческа комисия проведе двудневно заседание, за което не е докладван особен напредък.

 

През седмицата Република Северна Македония подписа първия си договор с Европейския съюз на македонски език, като председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отправи посланието към Скопие, че "македонският е вашият език".

 

Жп проектът е ключов за подобряването на свързаността на Балканите и се очаква да има много позитивен екологичен ефект, тъй като ще улесни превоза на пътници и товари с по-щадящ околната среда транспорт.

От българска страна на церемонията ще присъства и министърът на транспорта Христо Алексиев.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени