Превозвачите: По грозен и брутален начин нарушават конституционните ни права

На 18 май ще преустановим превозите на пътници и товари, абсолютно всичко, каза Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи

Протест на превозвачи с камиони и ТИР-ове
Протест на превозвачи с камиони и ТИР-ове Източник: Zonanews

"Ние още сме тук. Все още сме на входа на града. Имаме абсолютно всички документи, които са необходими за протеста. Имаме законно разрешен протест и абсолютно незаконно спиране на протеста от страна на управляващите. По изключително грозен и брутален начин те нарушават конституционните ни права, нарушават се законите, действащи в Република България. Изключително грозно!". Това коментира късно снощи пред Tribune.bg Магдалена Милтенова, председател на Конфедерацията на автобусните превозвачи.

 

Във вторник стотици камиони и автобуси излязоха на протестни шествия в цялата страна. В редица градове тежката техника премина в знак на протест с настояване за намаляване на акциза на горивата и отлагане на плануваното разширение на ТОЛ системата. В столицата обаче камионите и автобусите останаха на входа на града на бул. "Цариградско шосе", тъй като не бяха допуснати от полицията да се придвижат към центъра.

 

"На 18 май ще преустановим превозите на пътници и товари, абсолютно всичко. Вече към нас се присъединяват и колегите от таксиметровия бранш. Така че, целият транспортен сектор ще излезе на 18. Вие виждате колко сме силни, колко много сме и днес. Между другото в момента колегите, които са изключително възмутени от отношението към нас, пътуват от цялата страна към София. В момента пътуват колеги от Стара Загора, от Пловдив, от Благоевград, от Плевен. Тръгнаха в подкрепа на колегите, които са на протест в София", посочи Магдалена Милтенова.

 

На въпрос дали смята, че ще имат пробив в комуникацията си с властта, тя отговори така:

"Още сутринта преди да е започнал протеста заявихме, че нямаме някакви големи очаквания заради провокативното отношение вчера. Аз още вчера казах, че има някаква умисъл в поведението на министър Събев. Това провокативно поведение всъщност мобилизира целия бранш. Явно целта е била днес да демонстрират сила и да покажат, че ние живеем в недемократична България в днешни времена, защото от началото на Прехода никой досега не си е позволил да ни забрани протест, да ни спре протест, никой досега не си е позволил да заплашва хората ни, а днес хората са били заплашвани от служители на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". На всички точки в страната, в момента и в София, тук при нас, има кола на Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация". Снимат се камионите, снимат се автобусите. Най-вероятно ще се опитат да ни репресират и с действия като проверки. Така че, връщаме се в едни доста отдавна забравени времена. Изключителна репресия има в момента спрямо нас", категорична бе тя.

 

По думите на Милтенова изход в тази ситуация е министърът на транспорта и съобщенията Николай Събев да си подаде оставката.

"Министър Събев заяви, че има тайни мерки, които ще предотвратят протестите. Ако това са тайните мерки, които те прилагат, мерки, действали във времето на фашизма, може би, мисля, че трябва да си подаде незабавно оставката", каза в заключение председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени