Президентът на КНСБ Пламен Димитров: Поне 730 лева трябва да е минималната работна заплата

Държавата трябва да се съобразява с това какво става с реалния пазар на труда

Пламен Димитров
Пламен Димитров Източник: КНСБ

Опитваме се да защитим най-незащитените – около 500 хиляди души, които получават минимална работна заплата. Имах преди няколко дни среща с премиера Кирил Петков и една от темите, които коментирахме беше тази. Тези 750 лева минимална заплата – вероятно няма да са толкова, но е сигурно, че ще има конкретни преговори с нас. Това заяви в ефира на Нова телевизия президент на КНСБ Пламен Димитров.

 

По думите му държавата трябва да се съобразява с това какво става с реалния пазар на труда. "Ако ръстът на средната работна заплата е 14 процента на годишна база – по данни на НСИ. Нарастването на доходите в частния сектор е 12 на сто. Ако се вземе това предвид – минималната заплата трябва да стане поне 730 лева". 

 

Официалната инфлация преминава 7 на сто на годишна база. "По наши изчисления реалната инфлация е поне двойна. Така че, моят съвет е да се вдигнат заплатите с между 12 и 15 на сто, а ние ще се опитаме да вдигнем минималната да я вдигнем поне с толкова" посочи Димитров.

 

Според него и за пенсионерите трябва да се гарантира повишение на парите за старост поне с едни 15 на сто. "Трябва да се гарантира, че и възрастните хора да могат да продължат същата покупателна способност и през 2022 година. Говорим сумарно – през това, което ще даде коефициента от преизчисляването и допълнителното социално подпомагане", категоричен е той.

Още от "България"

Цяла седмица Терзиев и компания не си мръднаха пръста, за да се почистят изпочупените клони в столицата (СНИМКИ)

Единственото, което е сторено - дърветата са отместени от пътната настилка, за да не пречат на движението на автомобилите. Но това създава опасности за пътни инциденти, защото пешеходците слизат на платното, за да заобиколят клоните 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени