Приеха оставката на кабинета "Борисов"

Оставката беше внесена на 15 април в деловодството на Народното събрание

Министерски съвет
Министерски съвет Източник: Zonanews

Единодушно със 156 гласа "за" парламентът прие оставката на Министерски съвет в отсъствието на премиера Бойко Борисов. След това беше обявена 20 минути почивка. Депутатите включиха тази точка в дневния си ред по-рано през деня. Оставката беше внесена вчера в деловодството на Народното събрание. Преди приемането на оставката имаше остър спор дали Борисов трябва да мотивира оставката пред народните представители и дали те трябва да я гласуват. Всички парламентарни групи освен ГЕРБ настояха, че лидерът на ГЕРБ за пореден път е неглижирал Народното събрание.

 

В остър спор по юридически въпроси изпаднаха депутатите в парламента в началото на днешното заседание. Причината – депозираната в деловодството на парламента оставка на Министерския съвет, която депутатите поискаха да гласуват като извънредна точка в днешния дневен ред. Преди гласуването възникна спор между Дани Каназирева от ГЕРБ- СДС и председателят на парламента Ива Митева защо тази оставка трябва да бъде гласувана. Депутатът от ГЕРБ-СДС Каназирева попита защо се налага тази оставка да се гласува, а Ива Митева й отговори, че такива са изискванията на Конституцията.

 

"Не само че трябва да бъде гласувана, не само че трябва да бъде приета, но на този стол трябва да дойде този, който е подал оставка. Аз не съм сигурен вчера, кой е депозирал оставката в деловодството. Аз не съм видял тук премиера Бойко Борисов, аз не съм сигурен дали не е направен някакъв преврат в държавата, не знам някой от вас видят ли го е, питам и медиите", каза Георги Свиленски от БСП, цитиран от БНТ.

"Какво ще се случи, когато тази оставка бъде гласувана, на практика ми кажете. Ще спре правителството да функционира ли? Аз ще ви кажа как то ще спре - направете правителство и веднага Бойко Борисов няма да бъде премиер. Направете го бе хора, кажете ще управлявате ли, няма ли да управлявате", заяви от своя страна Тома Биков от ГЕРБ. Александър Ненков от ГЕРБ добави, че днес хубаво ще се види кой е управляващ и кой е опозиция. Ненков заяви, че не знае накъде да се обърне, когато говори на опонентите на ГЕРБ в 45-то Народно събрание. "На мен ми е ясно каква е целта - искате да унижите ГЕРБ и Бойко Борисов, но трябва да знаете, че така унижавате всички хора, подкрепили този кабинет. Колкото и да не ви харесва, все пак трябва да се съобразите", подчерта Ненков.

"Съдията на мача трябва да бъде незабележим. Тогава тече играта по един нормален начин, никой не се изнервя, не се правят самоцелни забележки. Не се бави времето излишно", каза Татяна Дончева от "Изправи се! Мутри вън!".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени