Приключи на втора инстанция делото "EVN" за продажбата на държавния дял в дружеството

Апелативният специализиран съд обяви, че ще се произнесе до месец по оправдателните присъди на бизнесмена Иво Прокопиев, бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и още трима души

Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков
Симеон Дянков, Иво Прокопиев и Трайчо Трайков Източник: Zonanews

За по-малко от два часа дeлoтo "EVN" приключи и нa втopa инcтaнция. Оправдателните присъди на бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков, както и на Иво Прокопиев и трима негови подчинени от фирмата “Булброкърс”, да бъдат отменени. Подсъдимите да получат присъди, съобразно закона, поискаха днес в обвинителна реч от спецпрокуратурата. Текстовете от Наказателния кодекс, по които са обвиненията предвиждат от 3 до 10 г. затвор. 

На днешното заседание беше разпитан бившият министър на икономиката Емил Караниколов, който преди десет години оглавяваше Агенцията за приватизация. Караниколов каза, че няма да се връща в политиката и все така не разбира, защото близо 11 години е сочен за човек на депутата Делян Пеевски.

"Не го познавам. Мисля, че е крайно време ако някъде го видя, да се запозная, за да се спре тази сага. Но не знам къде".

 

Съдът попита Караниколов дали е бил оказван политически и лобистки натиск във връзка с процедурата за продажбата на миноритарния дял от ЕВН. Той не отговори еднозначно, но обясни, че чрез създадената тогава работна група от представители на различни министерства се е размила отговорността. И обясни, че единствено Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол трябвало да се занимава с такъв тип сделки. По думите му вероятно групата е била създадена от финансовия министър.


Апелативният специализиран съд обяви, че ще се произнесе до месец по оправдателните присъди на бизнесмена Иво Прокопиев, бившите министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков и още трима души, които прокуратурата обвини за продажбата през 2011 година на държавния дял в електроразпредeлителното дружество.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени