Проф. Анастас Герджиков: Не ме притеснява, че съм човека на ГЕРБ! Радев не може да раздава присъди!

Служебното правителство на Радев се провали, бизнесът фалира, добави той

Проф. Анастас Герджиков
Проф. Анастас Герджиков Източник: NOVA
В неделя резултатите ще бъдат по-различни, защото изследванията показват едно състояние отпреди 10 дни и не отчитат тенденциите от последните дни. Освен това на втори тур нещата ще бъдат доста по-различни. На втори тур ще получим подкрепа и от всички, които са срещу Радев. Това каза в ефира на NOVA проф. Анастас Герджиков.
 
С гласовете на една-две партии, дори като ГЕРБ и ДПС, никой не може да бъде избран. Ние ще бъдем избрани с гласовете на много повече хора. Аз няма как да съм кандидат на статуквото, защото съм нов човек в политиката. Действащият президент обаче е вече 5 години в политиката и не съм видял да направи нещо за върховенството на закона. Радев оглави промяната, когато беше лично засегнат преди малко повече от година. Не ме притеснява, че съм човекът на ГЕРБ. Тези проценти, които събираме, не са само от ГЕРБ-СДС. Нашите проучвания показват, че 20% от тях няма да гласуват за нас, но пък събираме много други гласове, добави той.
 
Никога не съм спрял да говоря конкретно. Няма да откажа подкрепа от никой български гражданин или партия. Естествено, че няма да откажа и на най-голямата партия. "Ако Вие имате толкова пари, дали ще си ги държите в чекмеджето? Мисля, че това е достатъчно като коментар по този въпрос. Не случайно снимките се появяват в седмицата преди изборите", отговори Герджиков на истеричното задаване на един и същ въпрос от водещите.
 
Отговорът ми за всички тези скандали със снимките и АМ "Хемус" е един и същ - има разследващи органи и съд. Ако бъда избран за президент няма да решавам въпросите вместо съда. Съдът решава. Президентът не може да раздава присъди, допълни кандидатът за президент.
 
За машините е важно да разберем дали изборите са честни. Това каза и Илияна Йотова. Не ме питате нищо ново в сравнение отпреди 4 седмици. Питате ме само за подкрепата от ГЕРБ. Няма как да откажа на ГЕРБ. Живо ме интересува истината, живо ме интересува да има справедливост. Останалото са инсинуации. Аз няма как да бъда отговорен за нещо, станало по времето на ГЕРБ - нито добро, нито лошо. (Виктор Николаев продължава да настоява, че Герджиков не е отговорил за АМ "Хемус", бел.ред.). ПП ГЕРБ не ми е поставяла никакви условия, коментира проф. Герджиков.
 
Правителство трябва да има, защото сега няма парламентарен контрол. Ще направя всичко възможно партиите да се разберат за редовно управление. Аз няма да съм архитект на правителство. Моята роля е да направя така, че партиите да се разберат. Огромно е желанието на всички български граждани да има редовно правителство. Докато не решим политическата криза, няма да решим никоя друга криза.
 
Създали сме си един бич, по-голям от пандемията и това са цените. Електроенергията и газът са нараснали в пъти от началото на годината насам. Този проблем е бил ясен още през септември и никой не е направил нищо. Трябва да решим политическата криза, защото явно президентът и служебното му правителство нищо не са направили. Няма логика АЕЦ Козлодуй да има 1 милиард печалба в тази ситуация. Служебното правителство нищо не е направило. Защо не осигурим достатъчно електроенергия на пазара? Защо не забранихме износа? Защо се допускат свръхпечалби в някои дружества? Тези реторични въпроси зададе кандидатът за президент проф. Герджиков.
 
В Чехия премахнаха ДДС върху електроенергията за известно време. Ние няма как да го направим, защото няма работещ парламент и редовно правителство. Бизнесът фалира. Имаме износители с фиксирани договори. Те фалират, защото след получаването на сметките на тока разбират, че са работили на загуба. През лятото здравният министър не направи нищо за пандемията. Така сега не се орави нищо и за икономиката, добави проф. Анастас Герджиков

Още от "България"

Последни новини

Най-четени