Проф. Ангелов и щабът за нашествието на COVID-19, мерките и ваксините (ВИДЕО)

Всеки ден се появяват нови и нови факти, които преобръщат доказани твърдения в науката. За нас, като лекари, науката е верою, което изповядваме, а борбата за живота на всеки гражданин е водеща, започна проф. Ангелов

Костадин Ангелов
Костадин Ангелов Източник: Zonanews

Ситуацията в страната в определени области започва да става изключително сериозна. Всичко това беше от нас очаквано, предвид все по-широкото разпространение на британския вариант на вируса. Това каза министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов. В Гранитната зала на Министерския съвет министърът на здравеопазването, главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, изпълнителният директор на ИАЛ маг.-фарм. Богдан Кирилов, председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов, председателят на Националния оперативен щаб проф. Венцислав Мутафчийски, директорът на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" проф. Асен Балтов, директорът на СРЗИ д-р Данчо Пенчев и зам.-председателят на УС на БЛС д-р Николай Брънзалов се провежда брифинга за актуалната епидемична обстановка и въведените противоепидемични мерки.

 

Измина повече от една години, откакво ситуацията се докосва до всеки един човек, живеещ на земята. Оказва се, че колкото и да вярваме, че науката е научила всичко онова, което трябва да знаем за ковид, остава една химера. Всеки ден се появяват нови и нови факти, които преобръщат доказани твърдения в науката. За нас, като лекари, науката е верою, което изповядваме, а борбата за живота на всеки гражданин е водеща, започна проф. Ангелов.

 

Той посочи, че с двустранни пневмонии са били дори малки деца, а и бебе на 3 месеца - все повече боледуват деца до 19 години. Здравният министър посочи и последните актуални данни: 2 774 са новодиагностицираните с коронавирусна инфекция лица у нас през последното денонощие. 1 654 от тях са установени с PCR, а 1 120 - с бързи антигенни тестове. Общият брой на тестовете, направени през изминалите 24 часа, е 13 691. От тях 7 583 са PCR, а 6 108 - антигенни. Това показват данните в Националната информационна система.

Пациентите с доказан COVID-19, настанени в лечебни заведения за болнична помощ, са общо 6 395. От тях 501 се намират в интензивни структури. Общо 309 145 са поставените у нас дози от ваксините срещу коронавирусна инфекция към момента, 6 995 от които - през последните 24 часа. Националната информационна система показва, че у нас новият коронавирус е констатиран при общо 10 644 лица-медицински служители. През последното денонощие са регистрирани 62 нови случая. 12 от тях са установени при лекари, 25 - при медицински сестри, 15 - при санитари и 10 - при друг медицински персонал. 10 999 са починалите лица, при които е бил доказан COVID-19. 97 нови случая са регистрирани през изминалото денонощие.

"Продължавам да чета анализи в кавачики как всичко зависeло от това какъв брой изследвания прави седмично, освен абсолютния брой, заболяемостта е интензивен брой. В момента положителните проби са над 20 %, а започнахме от 4 %. Много критики имаше, че изнасяме в електронна среда голяма част от учениците, но в момента има училище, в което са болни 13 преподавателя, в този момент", отчете главният държавен здравен инспектор до. Ангел Кунчев.

Информация за стръмния ръст на смъртните случаи представи ген. Венцислав Мутафчийски.
"По отношение на заразените - от 283 на 100 хил., сега сме средно 395 на 100 хил. 38 % е нарастването. Поне 14 дни се намираме в нарастване на случаите. В момента сме на нивото на 5 ноември. По отношение на починалите, ситуацията е доста изненадваща, защото и преди това сме го коментирали, че при нас има закъснение на смъртността с около 16 дни. Има една особеност, която не е имало в последните 6 месеца - много стръмно покачване на кривата, не сме имали от септември такова стръмно покачване. Нарастването на седмична база е с около 53 %. Анализирайки тези данни, плюс данните от заетостта на болниците, миналата седмица бяха 5307, а сега имаме 6395 случая, около 12% е нарастването. Има болници с изчерпани или полуизчерпани капацитети. Във ВМА имаме пет свободни легла тази сутрин. Трима чакат в спешното отделение. Ситуацията е изключително сериозна и затова не сме давали прекалено оптимистични данни в последните седмици, че нащата вървят в правилна посока. Не, не вървят и би трябвало да се вземат мерки. Бързо ще бъде изчерпан медицинският капацитет", разкри ген. Мутафчийски.

Шефът на Агенцията по лекарствата маг.фармацевт Богдан Кирилов обясни и за блокирането на пратка от ваксината на "АстраЗенека" от Австрия. Вчера е бил извършен анализ и изводът бил, че няма доказателства за причинно-следствена връзка и не се препоръчва държавите да блокират тази партида, която вече е доставена в 17 страни, вкл. България. За ваксината на "Янсен" се очаква днес или утре да се издаде разрешение, но все още нямало конкретика за точна доставка като дата и количества. Наред с това в Европа продължава и работата по разрешението за използване на руската ваксина.
"31 200 дози очакваме утре, с 2400 дози повече ще получим от Оксфордската ваксина. Чакат се и 21 060 дози от ваксината на "Пфайзер/Бионтех", 33 600 дози от "Модерна" и още 36 000 дози в края на седмицата отново от Оксфордската ваксина", съобщи данни за предстоящите доставки на ваксини магистър-фармацевт Кирилов.


Още от "България"

Премиерът Главчев: Действаме безкомпромисно по отношение на всички сигнали за купуване на гласове

В разговора участваха председателят на ДАНС Пламен Тончев, председателят на ДАР Антоан Гечев, директорът на СВР бригаден генерал Венелин Венев и началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев

Прочетете повече прочетете повече

Прокуратурата в становище за промените в Конституцията: Засяга се правната сигурност и стабилност

Създава се реален риск вместо да се постигне по-голяма отчетност на прокуратурата, корективът в лицето на несъдебната квота във Висшия прокурорски съвет да се превърне в инструмент за политическо влияние в съдебната власт

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени