Проф. Ангелов: Забраняваме влизането у нас от Индия, "зелените коридори" ще са с Пфайзер

Българинът има много лоша здравна култура, лошо контролирани хронични заболявания, допълни проф. Ангелов

Проф. Костадин Ангелов
Проф. Костадин Ангелов Източник: БНТ

Това, което постигаме до момента е, че вървим по правилния път към победа в битката срещу коронавируса. Постигнахме изключително много. Това заяви министърът на здравеопазването в оставка проф. Костадин Ангелов по време на редовния брифинг на НОЩ. Той благодари на всички български граждани за това, че са им повярвали и са носили маски. 

 

По думите му на национална база има спад в заетите легла - както интензивни, така и не интензивни.  "За поредна седмица отчитаме трайна положителна тенденция за повече излекувани от заразени", подчерта проф. Ангелов. 1382 са новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас през последните 24 часа. Доказаните случаи на новия коронавирус у нас са общо 402 491 - активните случаи са 50 782. За последните 24 часа са направени 14 082 тестa - положителните са 9.8% от тестваните. Хоспитализираните пациенти са 7 168 - 697, от които са в интензивно отделение. Починалите за денонощие са 96. С тях общият брой на жертвите вече е 16 278. Излекувани от COVID-19 са 3013 за последното денонощие, с което общият брой вече достига 335 431", съобщи той.

 

Проф. Ангелов заяви, че България ще забрани влизане на граждани от Индия. "Трябва да продължим да спазваме мерките. Искам да кажа нещо много важно за зелените коридори - те ще са с ваксините на Пфайзер. Имаме достатъчно ваксини вече, за да можем да си го позволим", добави той. По думите му много се разчита на личните лекари, за да се достигне до 65% от населението да е с поставена ваксина. "Ако запазим темпа на ваксиниране - в края на август ще имаме колективен имунитет, ако ваксинираме по 55 000 души на ден в края на юни ще бъде постигнат колективният имунитет", уточни още здравният министър в оставка. 

 

Попитан за лекарството на Пфайзер срещу коронавирус, той заяви, че нямат информация, но ако има лекарство с антитела, което да е одобрено от ЕК - то те ще заявят количества. Българите умират по две причини - остър коронарен синдром и инсулт, както и от онкозаболявания. Тук фактор е и коронавирусът. Българинът има много лоша здравна култура, лошо контролирани хронични заболявания, допълни проф. Ангелов. По повод руската ваксина, той бе категоричен, че ако тя не бъде разрешена от ЕК, то трябва да се намери министър, който да наруши закона, за да я разреши за употреба в България. "Аз няма да съм този министър", категоричен бе той. 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени