Проф. Георги Близнашки: Случващото се е един пълзящ държавен преврат

В момента се готви мащабна акция за фалшифициране на изборите, убеден е професорът по конституционно право

Проф. Георги Близнашки
Проф. Георги Близнашки Източник: Wikipedia

За да има парламентаризъм - това трябва да стане в душите ни, ако сме готови да живеем по-отговорно. Налага се обаче линия вместо към по-добре, нещата да отиват към по-зле. Парламентаризмът се основава върху управление чрез дискусия. А да има дискусия - трябва да зачиташ мнението на другия. В момента има разделение. Колкото по-бързо се разпадне този парламент, толкова по-добре. А следващият ще е още по-зле, прогнозира професорът.

 

Машинното гласуване - тази разпоредба е противоконституционна. Защото за да гласуваш, трябва да имаш компютърна грамотност, коментира проф. Георги Близнашки. "А това означава по-висок образователен ценз. Трябва всички граждани да могат да се ползват от правата си. По-възрастните хора обаче ще бъдат затормозени от този вид гласуване, както и някои малцинствени групи. В нито една европейска държава няма машинно гласуване, подчерта Близнашки. Той очаква да бъде сезиран Конституционният съд и той да обяви тази разпоредба за противоконституционна", допълни бившият служебен премиер и професор по конституционно право.

 

Това гласуване е рисково, дава възможност за фалшифициране на изборите, което всъщност се готви, добави още проф. Близнашки. Важно е да се разбере, че България е правова държава, трябва да се спазват нормите. Не е достатъчно една елементарна демагогия. Изключенията потвърждават правилото, а то е, че в Европа няма машинно гласуване. ЕС не го иска.

 

"Президентът бърза, защото той смята, че по този начин си решава своите проблеми. Той търси повече власт. В момента се готви мащабна акция за фалшифициране на изборите. Важно е да се разбере, че България е цивилизована и конституционна държава и не може да проявим импровизации. Правилото е, че на европейският континент няма машинно гласуване. Президентът е случаен човек попаднал на върха на държавата", коментира Близнашки.

 

"Президентът е странна птица, който се интересува преди всичко от личното си добруване, каза още Близнашки. Той иска президентска република. Но това няма да стане. Големият проблем е, че Хора от типа на Румен Радев не са подготвени и компетентни. Трябва разумно и далновидно да се прокарват националните интереси. Не бива да се трови нацията заради болните амбиции на един човек. България няма нужда от "батюшка", каза още професорът.

 

Всяка коалиция с БСП е смърт, добави проф. Близнашки."БСП не могат да съставят ново правителство, защото вътрешно се самоизяждат. Тази партия не уважава хората. Те я жалка притурка на Демократична България. Никой не ги взема на сериозно. Клиентелизмът не е измислен от Бойко Борисов. Него го имаше при Сергей Станишев и Тройната коалиция. Имаше го при царя и Иван Костов. Той няма да изчезне. Въпросът е да има контрол и граници и да не се стига до крайности", каза преподавателят по конституционно право.

 

Защо се скри Слави Трифонов? Защото разбра колко е страшно да поемеш управлението в такъв тежък момент. Големият проблем е, че по време на протеста не се появи алтернатива на Борисов. Аз не смятам, че той е несменяем, но не се появи алтернативен лидер. Премахването на специализирания съд и прокуратура ще има много тежки последици. Не може един разследващ полицай да се справи с мощни групировки, които контролирпат, имат досиета на съдии и т.н. Евтината демагогия на Христо Иванов ще доведе до тежки последици, заключи проф. Близнашки.

Още от "България"

Премиерът Борисов: Бюджетът е на излишък от над 115 млн. лв. за първите четири месеца на годината, икономиката работи

През първото тримесечие на настоящата година  са задържани близо 16 милиона къса нелегални цигари, което е почти колкото  задържаното количество през цялата 2020 г.

Прочетете повече прочетете повече

Резултатите на България за справяне с COVID-19 са изключително добри, а ваксинацията протича при голям интерес

В понеделник пристигат нови над 270 000 ваксини, зелените коридори да продължават да действат като се изпълняват и ваксинационните фази, разпореди министър-председателят

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени