Проф. Гетов: Ваксинираните с "АстраЗенека" са от 4 до 7 пъти по-защитени от неваксинираните

Ще се налага ваксинираните да си поставят регулярно доза от COVID ваксината, добави той

Capture
Capture Източник: bTV

Очаква се да се вземем решение в ЕАЛ на 22-ри април за "АстраЗенека". Актуализирахме продуктовата информация. Ваксинираните с тази ваксина са около 4 до 7 пъти по-защитени от неваксинираните. Това заяви проф. Илко Гетов в студиото на "Тази сутрин" по bTV. Той изброи рисковите фактори за тромбози - прием на контрацептивни средства, пушене и сърдечни проблеми. Като причини за засягането на жените в по-висока степен посочи месечния цикъл и генетичната предразположеност. "Самата ваксина е с векторна технология. Тя кара организма леко да преболедува, но да не се разболее, за да създаде имунитет", поясни професорът.

 

Според него има няколко сценария за поведение - продължаване както е предписано, отлагане втората доза, не слагане на втората доза или продължаване с две дози РНК ваксина. Той изказа притеснение от комбинирането на две ваксини. По темата за ваксината на Джонсън и Джонсън информира, че се чака решение на американския регулатор: "Нещата се променят ежечасно". Но все още няма достатъчно информация за руската ваксина, за да бъде одобрена.

 

"Бихме могли да постигнем колективен имунитет. В момента, в който броят на ваксинираните надскочи броя на преболедувалите, вече сме преминали платото. Ваксинация плюс мерки е равно на контрол над пандемията", категоричен беше проф. Гетов. Ще се налага ваксинираните да си поставят регулярно доза от COVID ваксината, добави той. "Ние знаем, че ваксината пази една година. Това обаче не означава, че те не трябва да спазват мерките, защото могат да бъдат преносители", коментира проф. Гетов.

Още от "България"

Експерти обследват пораженията по посевите от падналата градушка

След като комисиите опишат щетите, стопаните ще могат да получат обезщетение по линия на държавната помощ за компенсиране на щетите, причинени от неблагоприятни климатични събития

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени