Проф. Илко Гетов: Българският план за имунизация е сред най-добрите в Европа

Вирусът винаги може да попадне в нашия организъм. Затова са мерките и правилата, които виждате, че дават положителен резултат. Не би следвало те да се разпускат, докато не започне масовото ваксиниране. Трябва да издържим още малко - поне до края на февруари. Това заяви в предаването "Тази сутрин по bTV проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Професор Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата
Професор Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата Източник: youtube.com

По думите му ваксинално покритие има между 7 и 10-тия ден след приложението на втората доза. Това значи, че човек би бил свободен да се движи и във вирусна среда след средата на месец февруари.

Той определи случилото се с ваксинирането на общинските съветници като престъпване на ваксинационния план в Сандански.
"Това което стана в Сандански е недопустимо. Аз самият не съм имунизиран, защото не съм на първа линия. Сигурен съм, че в Сандански има достатъчно хора които са в рискова група и можеха да се възползват от тези ваксини, а не общинските съветници", каза проф. Гетов.

Относно разликите в двете разрешени до момента ваксини от европейския лекарствен регулатор проф. Гетов посочи:

"Съветвам всички българи, които искат да се ваксинират да прочетат информацията за двете ваксини и да обсъдят намерението си с личния лекар. Не се различават много двата продукта. Важно е, че има разлика при съхранението и поставянето. "Бионтех" е за хора над 16 г., а "Модерна" – за над 18 г. Разликата им е в това как се съхраняват и времето за поставяне на двете дози. Не бих казал, че би трябвало да има голямо чудене за избор на ваксините. Става дума за добра информираност и консултация с личния лекар. Има антиваксинационни настроения, неприятни коментари. Съветвам хората да прочетат внимателно информацията за двете ваксини, публикувана на сайта на МЗ и да изговорят намерението си с лекуващия лекар", обясни подробно проф. Илко Гетов. 

Той беше категоричен, че данните за разпространението на Ковид у нас са показали, че мерките работят.

"Не трябва да се разпускат до старта на масовата ваксинация. Може би сме първенци в Европа по намаление. До края на февруари да не се отпускат мерките – да се ваксинират най-рисковите групи. Според мен няма проблем да се проведат избори в тази ситуация, дати не мога да коментирам", добави той.

Още от "България"

Цяла седмица Терзиев и компания не си мръднаха пръста, за да се почистят изпочупените клони в столицата (СНИМКИ)

Единственото, което е сторено - дърветата са отместени от пътната настилка, за да не пречат на движението на автомобилите. Но това създава опасности за пътни инциденти, защото пешеходците слизат на платното, за да заобиколят клоните 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени