Проф. Илко Гетов: Българският план за имунизация е сред най-добрите в Европа

Вирусът винаги може да попадне в нашия организъм. Затова са мерките и правилата, които виждате, че дават положителен резултат. Не би следвало те да се разпускат, докато не започне масовото ваксиниране. Трябва да издържим още малко - поне до края на февруари. Това заяви в предаването "Тази сутрин по bTV проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Професор Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата
Професор Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата Източник: youtube.com

По думите му ваксинално покритие има между 7 и 10-тия ден след приложението на втората доза. Това значи, че човек би бил свободен да се движи и във вирусна среда след средата на месец февруари.

Той определи случилото се с ваксинирането на общинските съветници като престъпване на ваксинационния план в Сандански.
"Това което стана в Сандански е недопустимо. Аз самият не съм имунизиран, защото не съм на първа линия. Сигурен съм, че в Сандански има достатъчно хора които са в рискова група и можеха да се възползват от тези ваксини, а не общинските съветници", каза проф. Гетов.

Относно разликите в двете разрешени до момента ваксини от европейския лекарствен регулатор проф. Гетов посочи:

"Съветвам всички българи, които искат да се ваксинират да прочетат информацията за двете ваксини и да обсъдят намерението си с личния лекар. Не се различават много двата продукта. Важно е, че има разлика при съхранението и поставянето. "Бионтех" е за хора над 16 г., а "Модерна" – за над 18 г. Разликата им е в това как се съхраняват и времето за поставяне на двете дози. Не бих казал, че би трябвало да има голямо чудене за избор на ваксините. Става дума за добра информираност и консултация с личния лекар. Има антиваксинационни настроения, неприятни коментари. Съветвам хората да прочетат внимателно информацията за двете ваксини, публикувана на сайта на МЗ и да изговорят намерението си с лекуващия лекар", обясни подробно проф. Илко Гетов. 

Той беше категоричен, че данните за разпространението на Ковид у нас са показали, че мерките работят.

"Не трябва да се разпускат до старта на масовата ваксинация. Може би сме първенци в Европа по намаление. До края на февруари да не се отпускат мерките – да се ваксинират най-рисковите групи. Според мен няма проблем да се проведат избори в тази ситуация, дати не мога да коментирам", добави той.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени