Проф. Илко Гетов: Ръстът на заразени излиза от спокойния период

Българите се доверяват на неофициални източници, добави той

Проф. Илко Гетов
Проф. Илко Гетов Източник: You Tube

Засега не се обсъжда сериозно от Европейската агенция по лекарствата - ЕМА и няма заявления в ЕС от компании за прилагане на трета или четвърта доза ваксина срещу коронавирус, коментира пред БНТ проф. Илко Гетов, представител на ЕМА за България.

 

Делта вариантът сваля границата на заразените и се заразяват по-млади и деца. Политиката за ваксиниране на децата е от компетенцията на националните здравни органи. Вирусът се приспособява към усилията на човечеството, инкубационният период на Делта е около 4 дни, предишните варианти са с инкубационен период 7-10 дни и повече.

 

Ваксината на "Пфайзер" е разрешена за децата между 12 до 15 години и за над 16, ще се разглежда заявление на "Модерна" от ЕМА за деца от 12 до 17 годишна възраст. Изпитания са правени в САЩ и Канада. При децата има мултисистемен синдром след Ковид. Важно е и че децата са носители, които подпомагат разпространението на вируса, съобщава News.bg. Държави от ЕС много настояват за по-бързото разрешаване на ваксина за деца за да няма проблеми с учебната година от септември.

 

За ниския процент на ваксинирани в България, на последно място сме, защото българинът се доверява на неофициални източници, коментира проф. Гетов. Българите са на първо място по вярата в конспиративни теории за коронавируса. В Европа са ваксинирани 50-60% от населението. Според него не трябва да се въвежда задължителна ваксинация, трябва да има други механизми и да се убедят хората да се ваксинират. Остава надеждата тази есен ситуацията да не е толкова тежка, колкото миналогодишната.

 

За да няма постоянно отваряне и затваряне е важно да има колективен имунитет. При ваксинация става въпрос за имунитет от година-година и половина, при преболедуване той е 6-8 месеца. Минахме един спокоен период, отново има тенденция на ръст на заразени, в съседките ни дори има рекорди на заразени.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени