Проф. Кантарджиев: Ваксинирайте се сега, това е последната спокойна седмица

Професорът коментира, че на хиляда преболедували седем души могат да повторят инфекцията

Тодор Кантарджиев
Тодор Кантарджиев Източник: МС

В България се наблюдава фалшиво епидемично благополучие по отношение на COVID-19. Това предупреди проф. Тодор Кантарджиев. Сега е моментът да се подготви здравната система, а хората да се ваксинират, заяви той пред агенция "Фокус" и допълни, че броят на ваксинираните у нас е обидно нисък за европейска държава.

 

"Измина последната спокойна седмица по отношение епидемичното разпространение на коронавируса, но това не бива да ни плаши. От тази седмица вече продуктивното число расте и 1000 болни заразяват 1025 души. Все още можем открито да се срещаме с приятели и да се радваме на лятото, да се посещаваме мероприятия и фестивали, но броят на болните постепенно ще нараства през следващия месец и може да доведе до епидемично разпространение и увеличаване на случаите в началото на есента. Затова сега е моментът хората да се ваксинират", каза проф. Тодор Кантарджиев.

 

Епидемиологът допълни, че ваксините, които се ползват в страната, предпазват и по отношение на Делта варианта на коронавируса. "Важни са и за децата, като безвредността на ваксините е доказана", каза още той.

 

"Сега е моментът хората да се ваксинират, няма какво да чакат. В момента няма много случаи, няма вероятност да се заразят, докато са пред пункта за ваксинация. Трите най-важни неща за ваксините са: дори и Делта вариантът, който по данни на Националния център, знаете, всеки месец се увеличава броят случаи, причинени от Делта варианта", коментира Кантарджиев.

"Ваксините, които са в нашата страна, в момента се предлагат, действат и на Делта варианта. Въпреки желанието на някои недобронамерени лица в заглавия на някакви преписани факти да направят нещо ужасно – я вижте колко са случаите примерно в Израел", обясни той.

 

Професорът коментира, че на хиляда преболедували седем души могат да повторят инфекцията, а около 5% от ваксинираните биха могли да се разболеят, но ще прекарат инфекцията леко. Хората, които са преболедували, трябва да изчакат между три и шест месеца преди да се ваксинират, за да получат достатъчно силен имунен отговор от ваксинацията.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени