Проф. Кирил Топалов: Винаги сме били разделен народ поради влияние на чужди политически сили и държави

24 май е единственият празник, който винаги съм си мислил, че може да обедини българите, добави той

Проф. Кирил Топалов
Проф. Кирил Топалов Източник: БГНЕС

Историческият поглед на събитията от миналото и настоящето и поляризацията на общественото мнение около датата на националния ни празник – това коментираха в студиото на "Денят започва" по БНТ историците проф. Кирил Топалов и проф. Христо Матанов.

 

22 септември - този ден не е бил формалност нито тогава, нито сега. В един дълъг период от време беше дори пренебрегван и забравен. В един политически контекст сега обаче, сме изправени пред едно многообразие от празници и се спори кой от тях да изберем като наш национален празник - 3 март или 24 май, каза проф. Топалов.

 

Според проф. Матанов, национален празник не се празнува толкова лесно. "Има няколко начина има за празнуване на национален празник - единият, от които е когато семействата отиват и поднасят цветя на паметниците - това е празнуване. Това е един вид празнуване и показва вътрешна убеденост в правилността на празника", каза проф. Христо Матанов.

 

Той смята, че България не трябва толкова често да променя националния си празник и да предлага един празник в Конституцията, който би предизвикал международен скандал. "В момента в България настъпва поредното разделение и ние винаги сме били един разделен народ поради влияние на чужди политически сили и други държави. 24 май е единственият празник, който винаги съм си мислил, че може да обедини българите. Най-святият празник е 24 май", каза проф. Кирил Топалов.

 

По думите му, той е нестандартен и не е политически празник. Той е празник, който никоя друга държава в света не може да има, категоричен е проф. Топалов.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени