Проф. Михаил Константинов: На машините им изтича гаранцията. След 3 години можем да очакваме те да излязат от строя

Той обясни, че на смесеното гласуване през април миналата година 75% от хората, влизащи в секцията са избирали хартията, а 25% машината. Затова и изборната активност е паднала

Проф. Михаил Константинов
Проф. Михаил Константинов Източник: Zonanews

"На машините им изтича гаранционния срок. Тези устройства така се правят нарочно. След 3 години можем да очакваме те да излязат от строя, защото никой не гарантира по-дълъг живот.

 

Машините са причината за ниската активност на изборите", заяви математикът и експерт по изборните системи проф. Михаил Константинов в предаването "Тази сутрин". 


Той обясни, че на смесеното гласуване през април миналата година 75% от хората, влизащи в секцията са избирали хартията, а 25% машината. 


"След това имаше три избора, през юли и ноември миналата година, и октомври тази година, а избирателите намаляха с около 600 000.


Това е показателно. Не, че се страхуват хората, а се притесняват да не се изложат", каза Константинов. По думите му в Европа са изхвърлили машините. 


"В Европа почти не се гласува с машини, само в няколко града в Белгия. В Ирландия дадоха пари за машини и ги изхвърлиха", добави Константинов. 

"Ние купихме машини, ангажирахме експертиза, но не се събрахме да видим какво могат да правят тези машини и как могат да ни подобрят качеството", заяви Румяна Дечева от обществения съвет към ЦИК. Тя подчерта, че в нито една страна в Европа няма толкова подправени изборни протоколи.


Дечева е на мнение, че срокът на машините няма да изтече скоро. "Ние трябва да организираме гласуване по интернет. То е заложено и в кодекса. Нямаме машини, на които им изтича срокът. Ролята на стопанина е машините да се обслужват", каза Дечева.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени