Проф. Николай Витанов: Пригответе се за трикратно увеличение на броя на хоспитализациите в края на август

Запомнете числото 1500 нови случая на ден, предупреждава професорът

Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов

Математикът проф. Николай Витанов публикува в официалния си профил във фейсбук кратка информация за оперативната обстановка за България по отношение на пандемията COVID-19 за 28 юли 2021 г.

Ето какво пише той в социалната мрежа:

"От днес пускаме нова прогнозна карта за 3 дни напред. Тая карта ще я наречем - ще ви налагат ли мерки. Там нивата са съгласно плана на Министерството на здравеопазването. В самия план има една таблица, която казва какви мерки може да се налагат, ако една област излезе от зелената зона.

Та гледаме картата и питаме - ще ви налагат ли мерки? Отговорът е - до края на месеца не се очаква да ви налагат мерки никъде. Тъй, че вършете си спокойно работата. Мисля, че тая карта ще е от полза както за отделния човек, тъй и за ресторантьорския и хотелския бизнес.

Така, сега числата за деня.

Днес базовото репродуктивно число е 1.094. Закрепи се над 1, обхватът на заразата започва де се увеличава. Но тези, които четат редовно тези сводки, не се изненадани - това се очакваше да почне да става съм края на месеца с установяване на надмощието на делта варианта в страната.

Числото още е далеч от 1.3, но помнете, че това, което ни крепи в момента е съпротивата на хората на доц. Кунчев по недопускане на вируса да влиза в страната и по изолация на клъстерите вътре в нея. Графика за ефективност на тая съпротива го знаете - първа гранична стойност - 200 случая на ден за 3-ти август. Е, то днес сме на 200, значи си имаме достатъчно внос или дълги пасове, както е жаргонът в нашите среди".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени