Проф. Огнян Герджиков: Борисов оставя добра основа за служебното правителство

Може да влезем в тежка политическа криза, каквато не сме изпитвали досега

Огнян Герджиков
Огнян Герджиков Източник: bTV

Дали можете да очаквате да засадите дърво и след 5 дена то да даде плодове? Това направиха парламента с промените в Изборния кодекс. Много голяма язва е това в българското законодателство. Имаме калпаво законодателство. Гоним инвеститори заради законодателна некадърност. Това заяви проф. Огнян Герджиков в студиото на сутрешния блок на bTV. Той не изключи възможността промените в ИК да предизвикат хаос на изборите. Според него само държави като Бутан, Индонезия и Венецуела разчитат на машинното гласуване: "Защо го правим като светът като цяло се отказва от машинното гласуване? Щом се отказват значи има проблеми с него".

 

"Не е изключено да влезем в турбуленция и тежка политическа криза, каквато не сме изпитвали досега", прогнозира проф. Герджиков. Служебният премиер трябва да бъде равно отдалечен от политическите партии по думите му: "Най-важното е един премиер да има нужните хора за министри и съветници. Той може да не е толкова силен, но съветниците и министрите му да са". Работата на настоящото Народно събрание ще бъде запомнена с не много добрия тон: "Има парламенти, в които се бият, но трябва ли да взимаме пример от тях?".

 

"Премиерът не е Господ", каза в отговор на въпрос за разследване на ОЛАФ за закупуване на автомобили за МВР професорът. "Теоретично може да е дълъг живота на служебен кабинет, ако и при следващи избори не се състави кабинет и ако продължим до там може да е и до президентските. Това е политическа криза, не конституционна, което не я прави по-красива", коментира проф. Герджиков.
 
Той призна, че премиерът в оставка Бойко Борисов има заслуга без съмнение за опазването на границите от миграцията, положил е добра основа за бъдещото служебно правителство.

"Липсва коалиционна култура, това е моята диагноза.Ние сме млада демокрация".

Още от "България"

Последни новини

Най-четени