Проф. Пламен Киров: Президентът не би трябвало да бави връчването на третия мандат

За съставяне на правителство от третия опит специалисти са ДПС – както за правителството на Беров, така и за мандата, когато беше формирана Тройната коалиция през 2005 г.

Проф. Пламен Киров
Проф. Пламен Киров Източник: bTV

"Изненадан съм, че трябваше да бъде оповестено намерението на лидерите на "Има такъв народ" по един особен начин, а не с президента, така че поставихме каруцата пред коня", коментира в предаването "Тази сутрин" по bTV проф. Пламен Киров - бивш конституционен съдия за връщането на втория мандат за съставяне на правителство. "Беше заявено, че този мандат ще бъде върнат веднага след получаването и след това се излъчи лице, на което да се връчи мандата, за да бъде върнат", посочи той. по думите му нищо фатално не се е случило и днес ще приключи и вторият опит да се създаде правителство. "Предстои да бъде направен третият последен задължителен опит за излъчване на министерски съвет от парламента", обясни Пламен Киров. Това е малко вероятно според бившия конституционен съдия.

 

"За съставяне на правителство от третия опит специалисти са ДПС – както за правителството на Беров, така и за мандата, когато беше формирана Тройната коалиция през 2005 г. Те държат ключа на познанието как се формира правителство с трети мандат, но ми се струва, че този път няма да прибегнат до техните услуги", посочи той. "Президентът има седем дневен срок вече при третия опит, за да връчи мандат на парламентарна група, а не на лице, излъчено от парламентарна група. След връчването на този проучвателен мандат срокът също е седем дни", обясни Пламен Киров.

 

Според него президентът не би трябвало да бави връчването на третия мандат. "Мисля че е взел решение вече", прогнозира той. Според него това е третата по численост парламентарна група – на БСП. "Там е по-сложно вземането на решения, тъй като това е партия с демократични традиции и се свикват едни широко представителни органи, които вземат политическите решения", каза бившият конституционен съдия.

 

"Ако се смята, че веднага трябва да бъде върнат мандата, вероятно ще бъде връчен на "Има такъв народ", тъй като те заявиха, че нямат шансове да формират някаква коалиция, която да застане зад кабинет, предложен от тях", смята Пламен Киров. "Ако в двуседмичен срок не приключи тази процедура по опитите за формиране на кабинет, президентът ще разпусне народното събрание, ще насрочи нови избори, ще назначи служебно правителство и след това ще назначи състав на новата ЦИК", посочи бившият конституционен съдия.

 

"По принцип правителство в оставка трябва да се въздържа от назначаването на много постове в изпълнителната власт, но това, което направи парламентът, е прекалено. Приетият мораториум не засяга назначенията само от изпълнителната власт, а всички държавни органи. Практически нито ВСС може да назначава магистрати, нито Конституционният съд може, нито президентът – това не е нормално и най-вероятно Конституционният съд ще обяви решението за противозаконно", коментира той мораториума, който беше приет преди няколко дни.

Още от "България"

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Прочетете повече прочетете повече

Проблеми с чадърите на плажа са на път да съсипят летния сезон, предупреждават от БХРА

От БХРА са търсили контакт със служебния министър на туризма Стела Балтова и зам.- министъра на туризма Даниела Стоева, но към момента не са получили обратна връзка

Прочетете повече прочетете повече

Водещи новини

Хунтата готви чистка на над 220 полицаи на ръководни позиции

Целта е тотално обезглавяване на МВР-ГДНП, ГДБОП, Жандармерия и Гранична полиция до ниво началници на отдели, и уволнение на директорите и техните заместници в областните дирекции и в районните управления в цялата страна.

Последни новини

Най-четени