Проф. Пламен Киров: Румен Радев е готов със служебния кабитет

Новият му служебен кабинет няма да бъде по-различен от предишните, но по обясними причини ще бъдат различни лицата в него, коментира юристът

Проф. Пламен Киров
Проф. Пламен Киров

Проф. Пламен Киров: "Задължение е правителството формално да подаде оставка, въпреки че правомощията се прекратяват, но продължават да се изпълняват до формиране на ново. Винаги има консултации преди връчване на мандат. След трети неуспешен опит, Румен Радев разпуска НС и в двумесечен срок насрочва избори. Най-ранната дата е 25 септември, 2 октомври".


Работата на НС продължава по най-нормалния начин, както и на правителството. Малко вероятно е ново правителство в рамките на това НС, смята той. 

 

Президентът е готов с нов служебен кабинет. Това смята професорът по право и бивш конституционен съдия Пламен Киров. Той е бил и секретар по правните въпроси на президента Георги Първанов. Новият му служебен кабинет няма да бъде по-различен от предишните, но по обясними причини ще бъдат различни лицата в него, коментира юристът пред БНТ тази сутрин.

 

Но като линия на поведение ще се придържа към предишните служебни правителства, прогнозира проф. Киров. Преценка на президента е на кого ще връчи третия мандат при завъртане на рулетката. Всичко зависи от това дали иска незабавно да се отиде към нови избори, или при третия опит да се направи консултация, така щото да се постигне преструктуриране на политическото пространство в действащия парламент, допълни той.

 

На въпроса Гълъб Донев ли ще е следващия премиер, проф. Киров каза: "Проявява се като професионалист, може да намери място в служебен кабинет".

 

Прогноза за експертен профил на четвъртия служебен кабинет на Радев, без реваншизъм, а с фокус да се решат проблемите, породени от кризата, направи пък политологът Димитър Ганев. Говори се за Гълъб Донев като служебен премиер, коментира той пред bTV. Донев бе социален министър в миналите два служебни кабинета на Румен Радев.

 

 

 

 

 

 

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Подкрепете концепцията "Нов модел на интегрирана здравна грижа за деца в Югоизточния регион"

Проектната идея обединява - 18 общини, 9 държавни и общински болници, висше и средно училища, фирми, НПО, иновативни центрове и Министерство на здравеопазването

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени