Проф. Рачев заговори за свеж полярен въздух и обеща топло време до 22-23 януари

Температурите отново ще достигнат 14-16 градуса през следващите дни

Топло зимно време, кокичета
Топло зимно време, кокичета Източник: Zonanews

Възможно е тази зима да е най-топлата за България откакто се водят метеорологични наблюдения. Това заяви в предаването "Тази сутрин" по bTV климатологът проф. Георги Рачев.

"2022 г. е петата най-топла година и то не с някакви кой знае какви разлики с 2016 г., която е култова. Просто става дума за една десета от градуса. Всички топли години, без 1999 г., са след 2000 г., т.е. в XXI век. Ние живеем в много интересно време, защото специално за България тази зима може да се окаже най-топлата откакто се водят метеорологични наблюдения", каза той.

Днес и утре над Западна Европа ще нахлува много свеж полярен въздух и температурите ще се понижат, макар че над Стария континент е много топло за сезона. Двата студени фронта ще нормализират температурите и ще станат нормални за януари. "Възможно е зори в Сахара да има места със стяг", каза още проф. Рачев.

В противовес на това към Балканския полуостров идват други въздушни маси – този път от юг. Ще нахлуе топъл въздух от Сахара. Това означава, че температурите отново ще достигнат 14-16 градуса през следващите дни. "На някои места в България ще бъдат отчетени дори 18 градуса", отчете още проф. Рачев.

От думите му стана ясно също така ,че в София температурите са с малко над 4 градуса по-високи над нормата за сезона. Вероятно доброто време у нас ще се запази до към 22-23 януари, когато климатологът очаква понижаване на температурите и привеждането им в синхрон със зимата.

Още от "България"

Председателят на НСИ казва в парламента, дали България е готова за еврото

Още от деня на въвеждане на еврото титулярите на сметки ще могат да теглят от тях само евро, независимо дали тегленето ще става чрез АТМ/ПОС устройство или в офиса на банка, платежна институция и други

Прочетете повече прочетете повече

Внезапна вечерна проверка на полицията в трите центъра за бежанци в София

След инциденти с бежанци, единият от които именно в центъра в кв. "Овча купел", бяха внесени промени в закона, според които полиция, а не частни фирми трябва да охраняват центровете

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени