Проф. Тодор Кантарджиев: Данните са добри, до август ще имаме 1,5 млн. ваксинирани

Ваксинираните срещу коронавируса българи могат да са 1,5 млн. души до август, след като Европейската агенция по лекарствата даде одобрение и на ваксината на „Астра Зенека", каза той пред НОВА

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести
Проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести

Според настоящия разчет на Министерството на здравеопазването от двете ваксини на „Пфайзер“ и „Модерна“ до края на юли ще бъдат доставени количества за имунизацията на 750 хил. души. Това са количествата, които сме сигурни, че ще получим. Но вече е много напреднало и одобрението на „Астра Зенека“, където имаме повече заявени ваксини, каза проф. Кантарджиев.
"Ваксината на "Модерна" е годна след като я размразиш от минус 20 и един месец може да е в лекарски кабинети на осигуряване. А на "Пфайзер" – само 5 дни. Фризери и хладилни площи в повечето РЗИ има, защото без шум 1 милион ваксини годишно се слагаха (в годините назад)", сподели той.  

„В момента, в който имаме и AstraZeneca, нещата ще се увеличат. Засега количествата, които ЕК е заявила за България, са повече от това, от което имаме нужда”, обясни проф. Кантарджиев.

Той е категоричен, че страничните реакции от ваксините срещу COVID-19 са същите, като страничните реакции от грипната ваксина.

Попитан за руската ваксина и възможно ли е страната ни да я закупи, Кантарджиев обясни:
„За да бъде регистрирано едно лекарство в България, производителят трябва да подаде документи”.

Неговото мнение е, че за момента страната ни няма нужда, защото ЕК е поръчала за България достатъчно.
За гласуването и плана за него проф. Кантарджиев каза, че когато се спазват правилата, могат да се правят избори.

"Доста държави направиха избори в пик-а на разпространението и не доведоха до масово разпространение. Зависи колко са карантинирани. Ако до март-април хората спазват мерките с маските и не се събират на закрито, няма да имаме много голямо увеличение", допълни той. 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени