Проф. Тодор Кантарджиев: В рамките на 2021 година няма да можем да изградим необходимия имунитет, но това не бива да ни отчайва

Професорът обясни, че наличните ваксини действат и върху английската мутация на COVID

Тодор Кантарджиев по БНТ
Тодор Кантарджиев по БНТ Източник: БНТ

В рамките на 2021 година няма да можем да изградим необходимия имунитет, но това не бива да ни отчайва. Това каза директорът на Центъра по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб проф. Тодор Кантарджиев в интервю за предаването „Денят започва“ по БНТ.
"Първо се ваксинират хората в здравните заведения, после в старческите домове. След това постепенно ще се изпълнява ваксинационният план, така че хората, които искат да се ваксинират, трябва да изчакат", обясни Кантарджиев.
„В рамките на 2021 г. няма да можем да изградим необходимия имунитет, но това не бива да ни отчайва, защото създаването на колективен имунитет, противоепидемичните мерки и големият брой на излекуваните, които също създават имунитет, мисля, че ще дадат ефекта и лятото ще имаме сериозно намаляване на случаите“, посочи той.
Говори се за две нови мутации-една в ЮАР и една в Япония. Към момента са известни 4000 мутации на коронавируса, който тръгна от Ухан. Когато октомври стана мутацията във Великобритания, по света вече търсеха решение. Имаме косвени данни за хора, които идваха от Великобритания у нас. Колкото до въпросната мутация-получи се една нова генетична линия, която вече тръгва по Европа. Мутацията е в тази част на генома, в която вирусът се свързва с човешките клетки. Наличните ваксини - на "Пфайзер", "Модерна", действат върху английската мутация на коронавируса", поясни проф. Кантарджиев.

„Технологията на РНК ваксините, каквато е тази при ваксината на „Модерна“, може би ще бъде бъдещето и за другите ваксини като тези за детски паралич, коклюш и дифтерия. Ваксината на „Астра Зенека“ е хубава и не предизвиква заболяване. Ако се окаже, че има достатъчно процент на хора, създаващи имунитет от нея, няма никакъв проблем у нас да я ползваме, както и руската ваксина. Живият вирус, който се вкарва, няма да се размножава интензивно в хората. Нивото на антителата не е водещият критерий за определяне на ефективността на ваксината. Най-важен е клетъчният имунитет и засега имаме данни, че той е траен “, заяви той.

Още от "България"

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени