Проф. Витанов: Следващата седмица ни очаква трета вълна на заразата

Смъртността в България е проблем, защото народът е болен

Проф. Николай Витанов
Проф. Николай Витанов Източник: NOVA

"Ние ще изкараме тази седмица и още следващата ще доближим тези 1500 случая на ден. Ако се оставят нещата така, то числата ще продължат да нарастват". Това заяви в студиото на "Здравей, България" математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов.
В момента все още се намираме в периода на бавно нарастване, но ако така продължат нещата, то той ще приключи. 1,3 е критичната стойност, а в момента е 1,2, добави математикът на Националния оперативен щаб. По думите му  след броени дни може да се очаква трета вълна на заразата. „Разпространението на вируса в един момент става преобладаващо дифузно. И тогава започват проблемите”, посочи математикът.

Проф. Витанов коментира и думите на проф. Мутафчийски, че ни остават три седмици като акцентира, че следващата седмица е третата и вероятно ще доближим 1500 случая на зараза на ден. 
"Ако оставите нещата така, случаите бързо ще започнат да нарастват. Ние бяхме стигнали до развитата турбулентност, с над 4 000 случая на ден, а това, което трябва да си представим е ситуацията в Чехия, където има над 5 000 заразени на ден", подробно обясни проф. Витанов. "Смъртността в България е проблем, защото народът е болен. Има едно леко и бавно намаляване на жертвите на вируса, но това става бавно", категоричен е проф. Витанов.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени