Програмният съвет на БНР наказа Волгин, но отказа да го свали от ефир

Става дума за изданието миналата неделя, когато Волгин цитира фалшивата новина от руски и проруски медии, че украинските защитници от отряда "Азов" са завзели кораба "Царевна"

Петър Волгин
Петър Волгин Източник: Zonanews

Програмният съвет на БНР е разгледал изданието на предаването "Политически НЕкоректно" с водещ Петър Волгин, излъчено на 10 април в ефира на програма "Хоризонт". 

 

Става дума за изданието миналата неделя, когато Волгин цитира фалшивата новина от руски и проруски медии, че украинските защитници от отряда "Азов" са завзели кораба "Царевна", а впоследствие я коментира в ефир и с лидера на "Възраждане" Костадин Костадинов.

 

Програмният съвет единодушно е решил, че с действията си Волгин е нарушил Правилника за редакционната дейност на БНР и Етичния кодекс на служителите на БНР.

 

Затова на журналиста е "наложено дисциплинарно наказание съгласно трудовото законодателство", а ръководството на Българското национално радио се разграничи "от всеки опит за провокиране на насилие и неговото оправдаване или одобрение, както и от всеки опит за дезинформация и разпространяване на фалшиви новини".

 

"Категорично заявяваме, че всяко нарушаване на закона, професионалните стандарти и етичните норми в програмите и платформите на обществената медия ще бъде санкционирано. Същевременно няма да бъде допуснато вмешателство в работата на журналистите в общественото радио, в това число сваляне от ефир на водещи под външно давление. Подобни решения ще се вземат само след задълбочен анализ и професионален диалог", заявиха тази вечер от ръководството на Българското национално радио.


"Предстои заседание на СЕМ в петък и много се надявам, че докладната ми от понеделник за мониторинг на предаването, около което се шуми, ще има доклад. Преди 20 дни като член на съвета написах и докладна с настояване за мониторинг относно темата дезинформация в двете обществени медии БНР и БНТ", съобщи по-рано днес пред OFFNews.bg Розита Еленова, член на Съвета за електронни медии.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени