Протестът на превозвачите блокира големите градове

Исканията на протестиращите са за намаляване акциза на горивата с 50 процента, както и отлагане на планираното разширяване на толсистемата

Протест на превозвачи пред МС
Протест на превозвачи пред МС Източник: Zonanews

Протести на превозвачи блокираха движението в София и в някои градове на страната. Служителите на градския транспорт в столицата продължиха своя протест пред Министерския съвет. В протеста участваха работещи от "Столичен електротранспорт" ЕАД, "Столичен автотранспорт" ЕАД, "Метрополитен" ЕАД и "Център за градска мобилност" ЕАД, предаде БТА.

 

Протест на превозвачи пред МС
Протест на превозвачи пред МС Източник: Zonanews

Техните искания са за актуализация на бюджета поради последиците от пандемията и увеличените цени на горивата и енергоносителите. Протестиращите носят български знамена и плакати, на които пише: "Спрете неадекватната транспортна политика", "Правителствата са временни, транспортът е вечен". Блокирано е движението в пространството между Министерския съвет, Президентството и Народното събрание. Има засилено полицейско присъствие.

 

Протестът започна днес, в 8:00 ч., на следните локации в София: пл. "Лъвов мост", пл. "Сточна гара" и кръстовище "Петте кьошета". ​За днес протести са заявени от служители на столичния градски транспорт, таксиметрови шофьори и превозвачи. Представители на транспортния бранш излязоха също на протест въпреки срещата си с премиера Кирил Петков вчера. Част от тях се събраха на входа на София откъм страната на парк "Врана". Там са разположени тежкотоварни автомобили.

 

От другата страна на движението са спрени междуградски автобуси. Демонстрацията на превозвачите е заради нарастващите цени на горивата. Те възразяват и срещу очакваното разширяване на обхване на тол системата. Председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова обясни, че имат разрешение да протестират в центъра на града, но понеже предполага, че няма да бъдат допуснати от МВР с тежкотоварните автомобили, има готовност протестиращите да бъдат извозени с автобуси, за да се присъединят към демонстрациите на Столичния автотранспорт пред Министерския съвет по-късно днес.

 

Милтенова очаква с конструктивен диалог да се изпълнят очакванията на превозвачите. Протести спират автобусните линии между Кюстендил и София Заради протест на превозвачите днес до 17:00 часа няма да се изпълняват автобусните превози по линията Кюстендил – София и обратно. Конфедерацията на автобусните превозвачи е изпратила писмо до кмета на община Кюстендил, с което са уведомили oбщината, че заради обявените протестни действия от страна на синдикалните транспортни работници и браншовите организации в транспорта спира обслужването на автобусните линии от Кюстендил за София, изпълнявани от "Юнион Ивкони".

 

Протест на таксиметрови шофьори
Протест на таксиметрови шофьори Източник: Zonanews

Превозвачи от Ловешка област се събраха на протест. Автошествието с тежкотоварни камиони и леки автомобили тръгна от индустриалната зона на Ловеч. Премина по централните улици и булеварди на града, където предизвика задръствания колони от автомобили. Превозвачите стигнаха до п.в. "Абланица", като движението по пътя Ловеч-Троян беше затруднено.

 

Според организаторите на протеста до 12:00 часа два пъти за няколко минути ще блокират движението по първокласния път София – Варна, в района на п. в. "Абланица". В протеста се включиха повечето от транспортните фирми от региона. По информация на протестиращите само в Ловеч има около 30 превозвачи. В протеста не се включиха фирмите за превоз на пътници.

 

Днес те продължават да изпълняват по график курсовете си от обществения транспорт. Исканията на протестиращите са за намаляване акциза на горивата с 50 процента, както и отлагане на планираното разширяване на толсистемата. Автобуси не потеглят днес от автогарата в Смолян по линии към Пловдив и София. Смолянски превозвачи се включват в националния протест. Градският транспорт в Смолян работи и графикът не е засегнат от протестните действия.

 

В знак на протест са спрени до 17:00 часа автобусите към Пловдив, София и линиите към околните села, заявиха от най-големия автобусен превозвач в областта – "Рожен експрес". Останали без превоз пътници на автогарата се опитват да организират споделено пътуване. Спираме движението на колите ни по вътрешните линии - общинска, областна и републиканска транспортни схеми.

 

Това съобщи в началото на протеста в 9:00 часа днес членът на Управителния съвет на Националното сдружение на автобусните превозвачи и собственик на най-голямата фирма за автобусни превози в Хасковска област -"Арда тур", Себахтин Исмаил. Проявата ще бъде масова и допускам, че всички колеги ще се включат в нея, поясни Исмаил. Той допълни, че се обсъжда частично възстановяване на транспорта след края на днешните матури, което да позволи на учениците да се върнат по родните си места.

 

След това обаче прекъсването на курсовете ще се възобнови до определения час 17:00. Превозвачи от Варна излязоха на протест без да блокират пътни артерии в града. Те се събраха на входа на Варна от магистрала "Хемус". В протестното шествие до Катедралата в центъра на града се включиха няколко тежкотоварни камиона, които преминаха по улиците в надути клаксони. Основните ни искания са три, заяви председателят на Националния съюз на превозвачите във Варна Максим Петков.

 

По думите му първото е свързано с тол таксите и обхвата на тол системата. Вдигането на таксите с пъти за камиони и автобуси не устройва реалния превоз, посочи Петков. Освен това, според него, в Европа няма практика второкласните пътища да са обхванати от тол система. Второто искане на протестиращите е свързано с цените и акцизите на горивата. Максим Петков обясни, че става въпрос за дизела и тежкия превоз. По думите му газта решава някакъв проблем само на малките бусчета.

Протест на превозвачи
Протест на превозвачи Източник: Zonanews

Третото ни искане е специфично на автобусния бранш, защото вече 14-15 години не са повишавани парите, които държавата дава за дотации на градските превози, коментира още синдикалистът. Той съобщи още, че в областта има спрени междуградски превози днес, включително по маршрута от столицата към Варна. Някои от превозите ще бъдат възстановени на обяд. Протестът затрудни за кратко движението по североизточния околовръстен път на Ямбол между 11:30 и 12:00 часа днес.

 

Десетки тежкотоварни автомобили, камиони и автобуси от Ямбол, Сливен и Бургас започнаха да се събират от сутринта на паркинга до пътен възел Кабиле на автомагистрала "Тракия". Превозвачите се отказаха от първоначалното си намерение да блокират движението по магистралата и пътя за граничен пункт "Лесово". Протестиращите потеглиха в петкилометрова колона, преминавайки през село Кабиле към Ямбол. По околовръстния път в града движението бе затруднено за около половин час.

 

Превозвачите заявиха, че остават в протестна готовност, докато исканията им не бъдат чути. Представители на транспортния бранш в Стара Загора се включиха в протест в града. В момента камионите им затрудняват движението по главния път Стара Загора - Димитровград, който е подстъп към магистрала "Тракия". В протеста участват и автобусни превозвачи. Очаква се протестът им да премине спокойно и да не блокират движението по пътя.

 

Автобусни превозвачи минаха в протестно шествие през центъра на Плевен Около 30 автобуси се събраха преди 10:00 часа на ул. "Иван Миндиликов" до автогарата като част от тях направиха две обиколки в централната част на града. Днес до 17:00 часа няма да се изпълняват превози по редовните автобусни линии от всички транспортни схеми в област Плевен. Автобусите, които участват в протеста, ще останат паркирани на ул. "Иван Миндиликов".

Протест на превозвачи пред МС
Протест на превозвачи пред МС Източник: Zonanews

Сутринта те са се движили по разписание, за да могат гражданите да стигнат на време до работа, а зрелостниците да се явят на матурата. Няколко десетки камиона паркираха в дясното платно на аутобана в посока София на километър от Граничния контролно-пропускателен пункт "Капитан Андреево". При предишната проява на недоволство на 10 май на същото място пътят бе затворен на няколко пъти, макар и за кратко.

 

Собственици на фирми и техният персонал припомниха исканията си - премахване на биосъставката от дизелото гориво, която повишава цената му, възстановяване, намаляване или пълно отпадане на акциза върху горивата и мораториум върху тол таксите и разширяването на обхвата на системата. От бранша предупреждават за очаквани фалити и също така настояват за по-добри пътища. Камиони, автобуси, таксиметрови коли блокираха частично движението на ул. "Крайезерна" в Бургас Протестиращите затвориха улицата за товарни автомобили.

 

Пропускат се само леки коли. В процес на уточнение е дали блокадата ще прерасне в шествие по улиците на морския град, каза участник в протеста. Управителят на транспортната фирма "М-БУС" Румен Христов каза, че колите на дружеството до 9:00 часа тази сутрин са работили по редовни линии, за да не възпрепятстват учениците, които се явяват на матурата по български език и литература. Блокадата на превозвачите в Бургас продължава. Междуселищният транспорт в областта спря работа от 10:00 часа.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени