Протестиращи за правителството: Ще ги изритаме не в Канада, а на Марс направо

Протести на превозвачите блокираха основни пътни артерии в много градове на страната

Протест на превозвачи
Протест на превозвачи Източник: Zonanews

"Ако това правителство продължи с подобни репресивни мерки, в понеделник ще бъдат смазани. Ние ще извадим целия резерв на истинската българска армия. Ще ги изритаме не в Канада, а на Марс направо", каза протестиращ превозвач, цитиран от Bulgaria ON AIR.

 

Протести на превозвачите блокираха основни пътни артерии в много градове на страната. Напрежение на протеста им имаше в Бургас. Без да спре при полицейска проверка, камион на куриерска фирма, чийто съосновател е министърът на транспорта Николай Събев, се опита да пробие блокадата на ул. "Крайезерна". В словесен сблъсък с шофьора влязоха протестиращите, а впоследствие той се включи в тяхната демонстрация. 

 

"Той е български провокатор! Въпросният господин, сега говорих с полицията, която оглавява протеста, въобще не е спрял, щял е да сгази полицая. Г-н министър, така ли ще я караме!? Чакаме ви при нас, както отидохте при мотористите със своя мотопед", заявиха превозвачите.

 

Протест на превозвачи с камиони и ТИР-ове
Протест на превозвачи с камиони и ТИР-ове Източник: Zonanews

Блокадата в Бургас е само за товарни автомобили, пропускат се линейки и градския транспорт. Междуградските линии също спряха. В протеста се включиха и 80% от таксиметровите фирми. 

 

В Пловдив стотици ТИР-ове и строителна техника блокираха десните ленти по основните входове на града. В протеста се очакваше да се включат и автобусните превозвачи, но от двете големи фирми съобщиха, че са решили да не спират градския транспорт и превоза между градовете, за да не създават проблеми на пътниците. 

 

Над 100 машини от Сливен и Ямбол също се включиха в протеста на превозвачите. Този път не блокираха АМ "Тракия", но затрудниха движението по околовръстния път към Ямбол. 

 

"Увеличаването на тол системата ще доведе до шоково поскъпване на абсолютно всичко, защото тя ще скочи тройно. Това е много голям разход за всички камиони, което довежда до увеличаване на крайния продукт. Така че загубите са не само за нас, но и за абсолютно всички българи", коментира Николай Пантелеев. Превозвачите заявиха, че остават в протестна готовност, докато исканията им не бъдат изпълнени.

 

Протест на прПротест на превозвачи с камиони и ТИР-ове
Протест на прПротест на превозвачи с камиони и ТИР-ове Източник: Zonanews

Превозвачите във Варна се събират основно с товарни автомобили на всички входни пунктове на града. Пред Катедралата паркираха тежкотоварни камиони с табели с различни лозунги. Текстът на една от табелите гласи: "България без торти може, но без транспорт не може!".

 

Протестните действия се организират от Камарата на автомобилните превозвачи в България. Протестиращите настояват за намаляване на акциза на горивата с 50%, отпадане на биокомпонента, както и отлагане на планираното разширяване на тол системата.

 

Благоевград остана без градски транспорт. Протест имаше и на ГП "Кулата". Трафикът там не беше блокиран.

Още от "България"

Министър Гвоздейков обсъди с представители на бранша предложенията за промени в обучението и изпитите на кандидатите за

Той бе категоричен, че предлаганите промени не целят да затрудняват работата на преподавателите по авто-мото подготовка, а да я облекчат

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени