Протестна акция с искане за увеличение на минималната работна заплата от 1-ви юли, започва от днес КНСБ

Синдикатът иска също енергийно подпомагане да получи всеки човек с доходи до 620 лева месечно

КНСБ
КНСБ Източник: Zonanews

Протестна акция с искане за увеличение на минималната работна заплата от 1-ви юли на 760 лева и на доходите на работещите в бюджетния сектор започва от тази сутрин КНСБ, съобщи БНР. 

 

В близост до служебния вход на Народното събрание ще се разположи синдикална протестна палатка, членове на КНСБ от бюджетните организации ще искат лични срещи с депутатите за да връчат исканията си за предстоящата актуализация на бюджета.   

 

Заплатите в бюджетната сфера да нараснат с минимум 15 на сто, за служителите на терен - с 20 на сто, настояват от профсъюза. Подобен ръст на възнагражденията ще позволи да бъде компенсирано макар и частично, нарастването на цените в резултат на ускоряването на инфлацията у нас.

 

Друго настояване при приемането на корекциите в Бюджета е да се увеличат с повече от планираното данъчните облекчения за семейства с деца, така, че за едно дете сумата да е 750 лева за година, а за две деца - 1500 лева.

 

Предложението е необходимите 200 милиона лева за тази мярка да дойдат, като не бъдат реализирани две от антикризисните мерки - тази за нулевото ДДС на хляба, и 25-те стотинки отстъпка за литър гориво.

 

Синдикатът иска също енергийно подпомагане да получи всеки човек с доходи до 620 лева месечно, а мярката да се финансира от съкращаване на заложените 8 милиарда лева капиталови разходи, тъй като е невъзможно до края на годината държавата да направи подобни инвестиционни разходи, изчисляват от КНСБ.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени