Провокация към НАТО - Русия е обявила "военни учения" в изключителната икономическа зона на България в Черно море

Блокират и евентуални проучвателни действия за добив на петролни и газови залежи

Руски военни кораби
Руски военни кораби Източник: Telegram

В стремежа си да парализира износа на украинска селскостопанска продукция по море след рухването на т.нар. зърнена сделка Русия предприема все по-безразсъдни агресивни действия, които могат да я вкарат в пряка военна конфронтация с НАТО. След като преди три дни нанесе ракетни удари по пристанището на украинския град Рени, намиращо се на река Дунав и само на около 200 метра от територията на натовска Румъния, сега Кремъл, изглежда, предприема провокативни действия и спрямо България.

 

След вчерашното заседание на съвета НАТО - Украйна в Брюксел изненадващо стана ясно, че военноморските сили на Руската федерация се опитват да наложат ограничение в корабоплаването в Черно море, което засяга също така и т.нар. изключителна икономическа зона (ИИЗ) на страната ни. "Съюзниците отбелязаха, че новата руска зона за предупреждение в Черно море в рамките на изключителната икономическа зона на България създава нови рискове за погрешни сметки и ескалация, както и сериозни пречки пред свободата на корабоплаването", се казва в изявлението след срещата, проведена в сряда следобед.

 

Нарушен ли е българският суверенитет
"Руската федерация изпрати публична нотификация за определяне на временна предупредителна зона в Черно море поради провеждане на военни учения. Зоната включва части от изключителната икономическа зона на България", заявиха от българското Министерство на отбраната. Оказва се обаче, че тези т.нар. "учения", които в голяма степен приличат на морска блокада, явно се провеждат от 10 дни.


"Въпреки че тези действия не представляват формално нарушение на международноправните норми, те не се смятат за добра практика. България и съюзниците продължават регулярните дейности по засилено наблюдение в зоната на отговорност на НАТО в съответствие с решенията в рамките на алианса", допълват от военното ведомство. "НАТО и съюзниците засилват наблюдението и разузнаването в района на Черно море, включително с морски патрулни самолети и дронове", коментират и от щабквартирата на алианса, цитирани от "Капитал". 

 

Въпросната "изключителна икономическа зона" (ИИЗ) според Конвенцията по морско право не е част от териториалните води на България, която се простира на 12 морски мили от брега, върху които страната ни упражнява пълен суверенитет и които попадат под защитата на член 5 на НАТО. Тя може да навлезе до 200 мили (370 км) навътре и на нейна територия въпросната държава може да упражнява суверени права, т.е. да експлоатира морските ресурси, включително да добива суровини от дъното.

 

Поради малкия размер на Черно море обаче нито една от страните не се възползват от пълния размер на своите ИИЗ, а уточняват границите им със споразумения помежду си. Най-източната точка на българската изключителна икономическа зона се намира на около 220 км от нос Шабла, където граничи с водите около анексирания от Русия Кримски полуостров.


Прави впечатление обаче, че обявената от руския флот "временна предупредителна зона" не просто не е в близост до водите около Крим или украинския бряг. На практика около три четвърти от нея се намират в българската "изключителна икономическа зона", което прилича на откровена провокация. Във въпросния район хидрографската служба на Руската федерация информира за "провеждане на ракетни стрелби от 2100 UTC на 17.07.2023 до 2100 UTC на 28.07.2023", като обявява района като "опасен за корабоплаване". На практика това ще направи невъзможни движението на каквито и да било търговски плавателни съдове, риболова, както и евентуални проучвателни действия за добив на петролни и газови залежи.

 

Организирането на "учения" в непосредствена близост до териториалното море и прилежащата му 12-милна зона трябва да се тълкува като дръзка провокация към страната ни и НАТО и в контекста на неофициалните изявления от украинските власти, че може да се договори морски коридор през крайбрежните води на Румъния и България. Намек за решение в тази посока се вижда и в съобщението след вчерашната среща на комисията НАТО - Украйна.

 

"Съюзниците приветстваха продължаващите усилия на Турция за съживяване на зърнената сделка и усилията на други съюзници - включително България и Румъния - както и на Европейския съюз и ООН, за да се даде възможност за продължаване на износа на украинско зърно по суша и море", се казва в изявлението.

 

Все пак Русия едва ли би посмяла да опита да атакува плавателни съдове, намиращи се в териториалните води на България, тъй като това директно би я вкарало във война с всички натовски държави. Дрънкането на оръжие в "изключителната икономическа зона" на страната ни обаче създава потенциален риск за непровокирани погранични инциденти и последваща трудно контролируема спирала на напрежението.

 

"Русия носи пълната отговорност за нейните опасни и ескалационни действия в Черноморския регион. Москва трябва да спре да използва глада като оръжие и да заплашва най-уязвимите хора в света с дестабилизация на хранителните доставки", коментира в този контекст генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

 

И обобщава: "Действията на Русия крият и значителни рискове за стабилността на Черноморския регион, който е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците засилват подкрепата си за Украйна и повишават своята бдителност. Оставаме готови да защитаваме всеки инч съюзническа територията от всякаква агресия".

Още от "България"

Ротацията в СЕМ започна: Габриела Наплатанова застава начело за 6 месеца

До избора на Габриела Наплатанова и Симона Велева за ротационно заемане на ръководната длъжност се стигна след четири неуспешни гласувания на четири поредни заседания на членовете на регулатора

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени