Психологът Росен Йорданов: Мълчанието на Трифонов е мълчание на незнаещия

Тонът на държавния глава бил "нещо средно между Саруман от "Властелинът на пръстените" и Брандо в класическия "Кръстнкът"

Росен Йорданов
Росен Йорданов Източник: bTV

Не малко бяха ситуациите в първия ден на парламента, в който депутатите избухваха в смях при най-малкия лапсус или объркване, коментира пред bTV психологът Росен Йорданов. Според него това се дължи на факта, че в пленарната зала е царяла превъзбудена атмосфера.

"Колкото за г-жа Митева – аз ѝ пожелавам успех. При нея имаме много добри данни – тя е човек, който практикува, занимава се отдавна, започнала е от ниските етажи в администрацията на НС, включително и преподавател. Предполага се, че г-жа Митева, в момента в който ѝ бъде възложена работата, тя да започне веднага и добре да се справя със задълженията си. За съжаление първите два дни това не го наблюдаваме. На втория ден имаше доста сериозни проблеми с овладяване на напрежението в залата", коментира Йорданов.

Мълчанието на лидера на "Има такъв народ" – Слави Трифонов, психологът разтълкува като несигурност: "Това мълчание е по-скоро мълчанието на незнаещия за мен, защото отговорностите и очакванията към него и хората, които той обедини, са твърде високи. И не може, когато тези очаквания са на лице и ти си публична фигура от друго качество, да останеш мълчалив", посочи Йорданов.

 

От мълчанието към речите – не без критика остана словото на президента Румен Радев. По думите на Йорданов от трибуната тонът на държавния глава бил "нещо средно между Саруман от "Властелинът на пръстените" и Брандо в класическия "Кръстнкът". Самото послание на президента пък, според Йорданов, било ясно: "През цялото време условията, които той поставяше, водеха до логичния извод, че те не трябва да създават или не могат да създадат коалиция".

Той анализира поведението и на най-малките в НС – кръгът около Мая Манолова, Николай Хаджигенов и Татяна Дончева. "Дано не се почувстват засегнати, но не мога да подмина изключително булевардния стил, с който тези хора, претендиращи да сменят модели и системи… Трябваше да демонстрират малко по-друго ниво на култура на поведение, на възпитание. Тяхното поведение приличаше на глутница. Има алфа мъжки, има силни животни, има осакатени, има и малки. Когато глутницата трябва да отблъсне противник, обикновено най-малките са най-яростни. Г-жа Нинова е наранена след резултата и беше в същия хор", анализира Росен Йорданов. 

Още от "България"

Премиерът Главчев на среща с ЦИК: Имате нашето пълно съдействие за подготовката на честни и прозрачни избори

Председателят на ЦИК Камелия Нейкова определи днешната среща с изпълнителната власт като навременна и изрази увереност, че с нея се поставя добро начало на съвместната работа по организирането на вота

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени