Публикуван е указът за освобождаването на шефа на ДАР Атанас Атанасов

С друг указ Радев назначи Антоан Гечев за председател на Държавна агенция "Разузнаване"

Атанас Атанасов (ДАР)
Атанас Атанасов (ДАР) Източник: Президентска администрация
Румен Радев освободи председателя на Държавна агенция "Разузнаване" Атанас Атанасов с указ, публикуван в петъчния брой на "Държавен вестник". В сряда служебното правителство предложи Атанасов да напусне поста. Един от мотивите е, че той не е предоставял на президента еднаква по обем и съдържание разузнавателна информация, каквато са получавали председателят на парламента и премиерът. От служебния кабинет обясниха, че Атанасов не е спазвал презумпцията за обективност, безпристрастност и политическа неутралност. Отстраненият директор на службата определи мотивите за освобождаването му като неотговарящи на истината.
 
"Основната причина за отстраняването ми е дългата ръка на Кремъл", смята той. Както и координирани действия на един бизнесмен с много обвинения, добави Атанасов. "През изминалите месеци много се говори за справедливост и законност. Има индикации за диктатура. В момента има смесване на дейностите на различни служби. Мотивите за отстраняването ми не отговарят на истината. Намираме се в уникална ситуация, в която всичко се случва по нареждане на президента. Служебният кабинет в редица случаи нарушава конституцията. Можете да видите издаваните укази - това е най-сивата зона в нашето право. Президентските укази не подлежат на контрол, поради което аз не мога да потърся своите права", коментира преди дни досегашният директор на ДАР.
 
С друг указ Радев назначи Антоан Гечев за председател на Държавна агенция "Разузнаване". Гечев е бил заместник-директор на Служба "Военна информация" от 2018 до 2020 година и е магистър по "Военно дело". 

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени