Пускат Борисов тази вечер! МВР не е предоставило сериозни доказателства за арестуването му

От МВР признават, че операцията им няма нищо общо със 120-те случая, по които работи европейската прокуратура

Бойко Борисов и Бойко Рашков
Бойко Борисов и Бойко Рашков Източник: Zonanews

Поради липса на сериозни доказателства за извършено престъпление Бойко Борисов ще бъде пуснат от ареста тази вечер, съобщава Епицентър.бг. МВР не е представило необходимите веществени доказателства срещу бившия премиер. Липсват секретни документи срещу Борисов, Горанов и Арнаудова. Хората на министър Бойко Рашков не са поискали постоянен арест за нито един от тримата, тъй като няма основание за това - няма достатъчно данни за престъпление, още повече за изнудване. Юристи казват, че изнудването е много трудно доказуемо.

 

Към материалите са приложени сигнали на свидетели по делото на Васил Божков, които обаче не казват нищо съществено за изнудване и рекет от страна на Бойко Борисов, за което се опитва да го обвини МВР. "В материалите на МВР няма нищо. Нескопосана работа", бил коментарът на източници от прокуратурата пред сайта. Заради липсата на секретни документи наблюдаващият прокурор не може да вземе решение за повдигане на обвинение и за евентуално задържане за 72 часа. Обвинението не може да прецени дали има извършено престъпление и дали въобще се касае за изнудване, както са написали в преписката от МВР.

 

От вътрешното министерство пуснаха прессъбщение по-рано, в което написаха, че са задържали Борисов, Севдалина Арнаудова и Владислав Горанов по предположения. Тъй като МВР се аргументира за ареста със сигнала на БОЕЦ, който е отпреди две години и по този сигнал Борисов вече е викан два пъти в полицията, абсолютно необосновано е снощното му задържане по "неотложност".

 

Разпитът вчера на премиера Кирил Петков, с който той сам се похвали, че е дал показания срещу бившия премиер, с нищо не е облекчил работата на разследващите. Пред тях той споделил, че казал на Лаура Кьовеши за твърденията на Васил Божков, че бил изнудван и рекетиран от бившия премиер и на базата на тези твърдения и на одитния доклад на комисията към Министерство на финансите, която се занимава с евросредствата, в МВР било взето решение, че има наличие на корупция и на престъпление. На базата на това решение на МВР са извършени снощните арести.

 

От дома на Борисов обаче не са взети никакви веществени доказателства, тъй като не са намерени Стана ясно още, че към този момент разследващите полицаи не са поискали прокурорско задържане на Борисов за 72 часа, нито са написали мнение за вземане на подобно решение. По-рано от МВР разпространиха информация по повод акцията срещу Борисов, Владислав Горанов и Севделина Арнаудова. От разпространената информация по никакъв начин не става ясно какви са обвиненията срещу лидера на ГЕРБ и какви доказателства са събрали разследващите.

 

От МВР признават, че операцията им няма нищо общо със 120-те случая, по които работи европейската прокуратура. От МВР посочиха, че са оставили на прокуратурата сама да прецени дали да искат постоянен арест на тримата, което означава, че хората на Бойко Рашков преценяват, че нямат неоспороми доказателсва за ареста на бившия премиер.

 

Магистрати коментираха, че замесването на името на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши ще хвърли сериозна сянка върху имиджа на България като демократична страна, в която се спазва принципа на разделението на властите.

 

Комичен екшън се разиграл снощи с полицейската група, която е трябвало да арестува Борисов. Тръгвайки към къщата на бившия премиер, 20 минути преди да стигнат на адреса, те се обадили на НСО и ги предупредили, че ще влязат в дома му, за да не се случи непредвидена престрелка. Минал обаче повече от половин час и от НСО се обадили в МВР да питат къде е групата.

 

Тогава станало ясно, че полицаите са объркали адреса и търсели къщата на Борисов, тъй като не успели да се ориентират. Наложило се от екипа на вътрешния министър да търсят по Гугъл къде е адресът на бившия премиер, за да ориентират колегите си. Това всъщност забавило пристигането на групата в Банкя.

Още от "България"

Работещи в ИА "Автомобилна администрация" излизат на протест

Исканията на протестиращите са за равно възнаграждение за изпълняващите еднакви функции и заемащи еднакви длъжности, увеличаване на основните работни заплати с 30%, подобряване на условията на труд

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени