Радев атакува пред Конституционния съд статута на Бюрото по защита при главния прокурор

С днешната си атака Румен Радев се саморазобличи като част от задкулисния план за мощна координирана акция срещу държавното обвинение

Румен Радев
Румен Радев Източник: БГНЕС

Румен Радев атакува пред Конституционния съд законността на Бюрото по защита към главния прокурор. Структурата е на пряко разпореждане на Иван Гешев и през последната година беше сатанизирана заради осигуряването на редица арести, вкл. на олигарси и президентски съветници. Радев обявява, че полицейските правомощия, които има Бюрото на Гешев, не позволявали никакъв граждански контрол. В същото време с действията си Бюрото можело да засегне изключително значими ценности като човешкия живот и здраве, свободата, личния живот на лица.


"Главният прокурор не може едновременно да ръководи Бюрото и да упражнява надзор за законност над неговите действия – това означава да надзирава сам законността в собствените си действия", се казва в позицията на държавния глава. Той допълва, че Бюрото по защита имало полицейски правомощия, но за разлика от МВР не подлежало на парламентарен контрол. Но нима всяка структура в държавата трябва да подлежи на парламентарен контрол. Ако Радев си представя така парламента, то това вече няма да е НС, а Конвент. Бюрото по защита подлежи на съдебен контрол, което никак не е недостатъчно.

 

Радев стигна и по-далеч - той акцентира, че главният прокурор не носел политическа отговорност пред Народното събрание, препятствало се и търсенето на дисциплинарна отговорност от шефа на
държавното обвинение. Тук Румен Радев демонстрира толкова характерното за него двуличие - та нали той се опита преди две седмици да атакува пак пред КС фигурата на специалния прокурор, който да разследва главния прокурор. 

Видно е къде го стяга чепикът - Гешев и прокуратурата са безкомпромисни и непоклатими по отношение на обвиняемите братя Бобокови, близки приятели на Радев, както и към неговите съветници. Пламен Узунов, който е разследван за лобизма и търговията с влияние в полза на Бобокови, близки приятели и на забегналия Васил Божков-Черепа. С днешната си атака Румен Радев се саморазобличи като част от задкулисния план за мощна координирана акция срещу държавното обвинение. 

Още от "България"

Последни новини

Най-четени