Радев, ИТН и мутрите газят международните стандарти, възприети от ОССЕ и Венецианската комисия

Гласуването с машини в чужбина според ЦИК ще се осъществи трудно

Централна избирателна комисия
Централна избирателна комисия Източник: ЦИК

Въвеждането на гласуване по пощата е съществено изменение на правилата за произвеждане на избори. Съгласно международните стандарти, възприети от ОССЕ и Венецианската комисия, изменението на изборното законодателство следва да бъде обект на широко обществено обсъждане и да бъде достатъчно отдалечено от евентуални предстоящи избори. Това се казва в становище на Централната избирателна комисия, изпратено до правната комисия в парламента относно обсъжданите промени в Изборния кодекс. Това  съобщава  "24 часа".

 

Относно идеята за преминаване изцяло към машинно гласуване изборните комисари посочват, че "ЦИК като независим държавен орган, натоварен с организацията и произвеждането на всички видове избори не разполага с необходимия административен и финансов ресурс, който да позволи изпълнението на функции по техническото обезпечаване на изборите, включително и на дейностите, свързани с машинното гласуване". От комисията добавят, че в държавите, където е въведено изцяло машинно гласуване, организацията на изборния процес се различава съществено от тази в България. В становището се посочва още, че ЦИК не може самостоятелно да осигури складове и охрана за машините за гласуване. Комисията не разполага и с нужния технически персонал за обслужване на устройствата за гласуване - както за параметризация и инсталиране на софтруер, така и за поддръжка в изборния ден. Те напомнят, че с тази задача за парламентарните избори на 4 април са били ангажирани над 2500 души, наети от доставчика на машините "Сиела Норма".

 

Освен това ЦИК няма как сама да осигури транспорта и логистиката на машините. Затова в становището се уточнява, че всички тези дейности са обект на обществена поръчка и "следващото им възлагане ще доведе до допълнителни финансови разходи и значително оскъпяване на произвежданите избори и зависимост от външни доставчици на услуги. Провеждането на поръчките ще изисква допълнително време, независимо от предвидените в Изборния кодекс кратки срокове". От предвидените 9398 секции с машинно гласуване на последните избори при отчитането на резултатите успешно са заредени данните от записващите технически устройства от 9275 машини, или 98,69%. Според данните машинно са гласували 789 923 избиратели, или 26,90% от гласувалите в секциите с машинно гласуване. В 545 секции няма подаден глас чрез машина, а в още 825 - с устройствата са гласували под 10 избиратели. Само в една от секциите са гласували с машина всички избиратели, посочват от ЦИК.

 

Комисията изброява в становището си и няколко технически проблема. Първият е свързан с отчитането на резултатите. В 780 секции, или 8,3% има несъответствия между данните от машините и вписаните от секционните комисии данни в протоколите. Възможно е това да са грешки при пренасянето на данните в секционния протокол или на неточно преписване на разпечатката от машината. Предстои подробен анализ за установяване на причините за несъответствията. Друг проблем е свързан с грешките в параметризацията на машините в частта на кандидатските листи , чието навременно отстраняване би било изключително трудно. Тук се дава пример със сбърканите лекетронни бюлетини във Велико Търново. Там се наложи машинното гласуване да бъде спряно. Дефектите на машините в изборния ден, е друг от посочените проблеми. На 4 април 88 машини, или 0,94% са установени дефекти. Става дума за повреди, разменени машини в съседни секции, неразпечатване на разписки и протоколи.

 

ЦИК посочва, че идеята за определянето на протокола от машинното гласуване като отделен от протокола на секционната комисия и автоматичното пренасяне на данните от машинното гласуване в изчислителните пунктове към РИК , ще реши един от основните проблеми - точното отразяване на резултатите от машинното гласуване и ще улесни работата на секционните комисии. Според ЦИК машинното гласуване на местни избори ще доведе до затруднения при провеждането на балотаж. Причината е, че след първия тур машините трябва да се върнат обратно в склад, където да бъде въведената електронната бюлетина за втори тур и след това отново да бъдат върнати в секциите. Затова седемте дни между първия и втория тур може да се окажат недостатъчни.

 

Същата е ситуацията и с президентските избори. Гласуването с машини в чужбина според ЦИК ще се осъществи трудно, тъй като трябва да се осигури сигурността им при транспортирането, обмен на информация за резултатите от гласуването, а повечето секции се намират извън дипломатически и консулски представителства, трябва да се осигури техническа поддръжка, разчитане на записите, а при втори тур на президентски избори седемдневният срок ще доведе до сериозно затруднение при параметризиране на кандидатските листи на бюлетината за балотажа.

 

"Предвид изложеното ЦИК счита, че въвеждането на машинното гласуване като основно средство за упражняване на конституционното право на глас от страна на българските граждани в страната и в чужбина не може да бъде възложено като задължение единствено на ЦИК. То следва да е част от държавната политика, свързана с формирането на органите на държавна власт и местно самоуправление. Действията по осигуряването на машинното гласуване трябва да бъдат възложени като основен приоритет на администрацията на Министерския съвет", пишат накрая изборните комисари.

Още от "България"

Прокуратурата: Законопроектът за съдебната власт съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обс

В становището е направен обстоен преглед на предложенията за промени като са изложени аргументи за това, че някои от тях не съответстват на Конституцията и са в противоречие с принципите на правовата държава

Прочетете повече прочетете повече

Еврокомисар Йохансон: България и Румъния са напълно готови за сухопътен Шенген

От началото на годината опити за нелегално преминаване на границата ни са направили малко над 7 000 лица. За сравнение миналата година лицата са били 27 000, заяви Калин Стоянов

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени