Радев: Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да кацне, защото имаш политически опонент на борда и искаш да го задържиш

Според него политическото ръководство на Северна Македония трябва да търси диалог с България

Румен Радев
Румен Радев Източник: Прессекретариат на Президента

Снощи всички лидери категорично осъдихме действията на Беларус при отвличането и принудителното кацане на самолета, което е в абсолютно нарушение на международното право, на правилата на гражданското въздухоплаване и на безопасността на полетите. И именно това действие беше причина за декларацията, която всички приехме единодушно.  Това каза президентът Румен Радев в Брюксел, където участва в срещата на върха на ЕС.

 

"Именно това действие беше причина да намери отражение в декларацията, която всички приехме единодушно. Причината за прихващането е категорично в разрез с международното право. Не може да прихващаш самолет, за да го накараш да каца, защото имаш някакъв политически противник на борда. Това е недопустимо", каза още Радев.

 

Той подчерта, че солидарността е основният принцип в ЕС и когато някоя държава се чувства застрашена, нормално е и трябва всички да застанат зад нея. "Снощи до късно дискутирахме темата "Русия". Знаете, че това е трудна тема за ЕС, но чухме… това беше дебат за гласа на разума и трезвата преценка. Той започна с един много балансиран доклад на върховния представител Жозеф Борел и много европейски лидери ясно заявиха своята тревога от състоянието на отношенията с Русия и извода, че растящото напрежение и разделението в Европа не е от полза изобщо за ЕС. И тъкмо затова виждате и в самата декларация изрично се позовава, че политиката към Русия трябва да продължи съобразно 5-те принципа за политика на ЕС спрямо Русия, съставна част от които е и диалогът. Затова беше възложено и на върховният представител ЕК да подготвят доклад за необходимата политика спрямо Русия, така че да се отчитат и всички тревожни моменти, но и да се отчита и необходимостта от диалог", обясни Румен Радев.

На въпрос дали България трябва да се чувства застрашена от Русия, както стана с Чехия, той отговори:
"Смятам, че когато една страна се чувства застрашена, като Чехия, следва останалите да бъдат солидарни. Помните колко чешки дипломати бяха изгонени от Русия. В такива случаи солидарността е задължителна. Много е важно ние да използваме всички механизми за сътрудничество с Русия - за климатичните промени, за борбата с КОВИД", допълни държавния глава.

И не пропусна да спекулира, че Русия можело да поеме и друг път, ако ЕС продължава с тази политика. "Русия се сближава с Китай. Трябва да търсим нови инструменти за работа с Русия. От 2014 г. се налагат санкции, с нещо помогнали ли са?", завъртя обичайните си опорки Радев. 

По темата за европейския път на Северна Македония Радев каза, че очакванията са насочени към България. "Няма да казвам натиск. Очаква се на Европейския съвет във втората половина на месец юни да има придвижване по въпроса за европейския път на Северна Македония. Много ясно съм изразил българското становище. България е най-силният поддръжник на европейската перспектива на Северна Македония и Албания. Пътят за нейното постигане минава най-вече през София", заяви държавният глава.

 

Според него политическото ръководство на Северна Македония трябва да търси диалог с България. "Трябва спокойно и откровено да седнем на масата и да уточним всички проблеми между нас. Искаме да видим устойчив и необратим процес, а не само декларации", допълни Румен Радев.

Той припомни, че през октомври 2019 г. българският парламент е приел национална рамкова позиция, в която има определени условия.

"Чакаме каква пътна карта ще предложат, която има амбицията да бъде приложена към преговорната рамка. Трябва да я сравним с изискванията, приети от българския парламент. Ако има различия, а нямаме парламент, ще бъде много трудно да се осъществи един път напред. Важно е обаче час по-скоро да възстановим политическият диалог със Северна Македония на най-високо ниво", на мнение е президентът. 

Още от "България"

От днес гражданите могат да проверят чрез ГД ГРАО номера на избирателната секция и мястото на гласуване на изборите на

Всеки избирател, който има постоянен и настоящ адрес в различни населени места, може да поиска вписване в избирателния списък по настоящ адрес

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени