Радев прие на „Дондуков“ 2 човека, който го наричаше „българският Мадуро“

От своя страна Радев настояваше, че Цветанов бил "функционално неграмотен"

Радев прие на "Дондуков" 2 човека, който го наричаше българският "Мадуро"
Радев прие на "Дондуков" 2 човека, който го наричаше българският "Мадуро" Източник: Прессекретариат на държавния глава

Румен Радев прие Цветан Цветанов на „Дондуков“ за консултация за изборите. Това е петата среща на президента с извънпарламентарни формации.

„След протестите от лятото има изключително голямо недоверие към изпълнителната власт, което означава, че изборите всеки един би могъл да ги подложи на съмнение за честност и прозрачност. В момента имаме притеснение и от начина, по който ще бъдат броени изборните резултати в изборната нощ. Не виждаме никаква пречка да има онлайн предаване на начина на броенето и оформянето на протоколите“, заяви Цветанов, лидер на „Републиканци за България“.

Според него, у българските граждани в чужбина вече има силни притеснения, че няма да могат да упражнят своето право на глас. Ето защо от партията му предлага въвеждането на гласуване по пощата. Радев обобщи, че много от политическите партии и граждански организации се обединяват около становището за гласуване по пощата, както и за въвеждането на видео-наблюдение в броенето на бюлетините и попълване на протоколите.

Поканата към Цветанов за консултации за честен вот дойде сякаш изненадващо. Двамата политици имат дълга и напрегната история.

Още през 2018 година Радев нарече Цветанов „функционално неграмотен“.

„Неслучайно настоявам за по-добро образование. Явно Цветан Цветанов по-трудно осмисля това, което чете“, заяви президента на 20 април 2018.

През март 2019 година, Цветанов – все още водеща фигура в ГЕРБ, нарече президента „българският Мадуро“.

„Нека припомня на Радев, че докато той още беше летец България се присъедини към ЕС и по този начин се задължи да спазва европейското законодателство, сред което е и Третият енергиен пакет. Аз не искам българския Мадуро да ни води към режима на Венецуела. Ние трябва да се числим към развитите демократични общества, каквито несъмнено са ЕС и САЩ“, заяви Цветанов.

Буквално месец след това пред Радев се откри шанс да отмъсти за нанесената обида и обвини Цветанов, че скандалът с апартамента му застрашава националната сигурност.

„Обхватът на скандала с жилищата на властта е заплаха за националната ни сигурност, то надхвърля мащабите на една имотна сделка. Скандалът уронва държавността. Призовавам управляващите да отговорят на въпросите как са придобили средствата за закупуването на луксозните си жилища и за това откъде имат пари да образоват децата си в елитни университети. Тук не става дума за измислени морални стандарти. Напротив, ако искаме най-накрая да сме нормална европейска държава, „Апартаментгейт“ трябва да има последици. Призовавам съответните органи да се сезират и да разкрият имотите“, поиска президентът през април 2019. 

Източник: Tribune.bg

Още от "България"

Денков за изграждането на магистралата "Русе-Велико Търново": Това ще бъде един от основните ни приоритети

Преди месец и половина направихме среща с премиерите на Гърция и Румъния в Евксиноград, за да обсъждаме как да развием коридорите от юг към север, добави той

Прочетете повече прочетете повече

Цяла седмица Терзиев и компания не си мръднаха пръста, за да се почистят изпочупените клони в столицата (СНИМКИ)

Единственото, което е сторено - дърветата са отместени от пътната настилка, за да не пречат на движението на автомобилите. Но това създава опасности за пътни инциденти, защото пешеходците слизат на платното, за да заобиколят клоните 

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени