Радев възложи на Главчев съставянето на служебен кабинет, даде му срок от 7 дни

Президентът се обяви за избори 2 в 1 и заяви: Няма да участвам под никаква форма в съставянето на служебния кабинет

Димитър Главчев и Румен Радев
Димитър Главчев и Румен Радев Източник: БГНЕС

Президентът Румен Радев възложи на кандидата за служебен министър-председател Димитър Главчев да предложи състав на служебно правителство. Даде му срок до идната събота.

 

"Въпреки, че няма определен срок, за да се спестят средства чрез съвместяване на парламентарните избори и тези за Европарламент, считам, че този мандат трябва да бъде изпълнен до 7 дни", заръча Радев на новия служебен премиер.

 

Президентът се обяви за избори 2 в 1 и заяви: "Няма да участвам под никаква форма в съставянето на служебния кабинет".

 

Така най-късно в събота, 6 април, Главчев трябва да се върне в президентството с готов състав на правителство. Тогава Радев ще покани и парламентарните групи, с които да обсъдят проектосъстава, както е по новата конституция. Крайният срок за обявяването на изборите е 9 април, за да може те да съвпаднат с европейските на 9 юни, а за вот 2 в 1 вече се обявиха повечето партии.

 

"С отговорност подхождам към разписаното в Конституцията. Ще представя състав за правителство, който ще е равно отдалечен. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно", отговори от своя страна бъдещият служебен премиер Димитър Главчев.

 

Ето какво още си казаха Румен Радев и Димитър Главчев при връчването на папката с мандата:

 

"Иска ми се да коментирам повече конституционните промени, тъй като събитията от последните дни бяха показателни и разкриха в голяма степен тяхната несъстоятелност, в която се убедиха дори и авторите на тези промени", каза президентът Румен Радев още в началото на срещата.

 

"Искам също така да споделя, че партиите, които не успяха да ни осигурят стабилно управление за сметка на това успяха да постигнат една от своите съкровени цели - да ограничат максимално правомощията на президентската институцията, като я оставят в една тясна, невъзможна за изпълнение рамка", каза още Радев. 

 
По думите му партиите са направили това "чисто механично", без да отчетат някои елементарни положения. 

 

"За да се нагърбиш с управлението на страната и то в момент на такава политическа криза, съвсем не е достатъчно. Да си част от държавната администрация и да смениш своя офис с този на министър-председателя. Следва да имаш най-малкото вътрешна психологическа нагласа и готовност да се заемеш с тази изключително трудна задача", коментира президентът. 

 

Според него страната ни се е оказала на прага на конституционна криза, защото без да се състави правителство няма как да преминем и към провеждането на предсрочни избори. 

 

Радев благодари на всички кандидати за служебен премиер, които са се отзовали на поканата му за разговор. 

 
"Разбирам и уважавам мотивите от професионално и лично естество, което те споделиха пред мен, за да аргументират своето нежелание или невъзможност да заемат този отговорен пост. И съжалявам за трудната ситуация, в която те бяха поставени, както те самите споделиха, без изобщо и да са мислели за нея", каза президентът. 

 

Той благодари на председателя на Сметната палата Димитър Главчев, който по думите му единствен е приел да се нагърби с тази отговорна мисия.  

 

"Уважаеми господин Главчев, в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията Ви определям за служебен премиер и ви възлагам да съставите служебен кабинет", обърна се Радев към Димитър Главчев. 

 

"Аз ще Ви очаквам най-късно следващата събота със състав на служебен кабинет. Тогава ще поканя и представители на парламентарните групи за провеждане на задължителните консултации", обясни президентът. 

 

"С вас знаем, че това е трудно решение и за двамата ни. Каква беше алтернативата при положение, че аз бях последен – да хвърлим държавата в конституционна криза. Последствията щяха да са лоши. С отговорност подхождам към разписаното в Конституцията. Ще представя състав за правителство, който ще е равно отдалечен. Ще направя така, че да не се срамувате при подписването на указа за правителство. Ще продължа да утвърждавам евроатлантическия път на България. При съставянето на кабинет ще представя кандидатите на политическите лидери. Тежък е изборът, но ще го изпълня отговорно", обясни Димитър Главчев.

 

Припомняме, че държавният глава определи вчера председателя на Сметната палата Димитър Главчев за кандидат за служебен министър-председател в изпълнение на чл.99, ал.5 от Конституцията. След промените в Конституцията за служебен премиер президентът може да избира измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председател на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Президентът, след консултации с парламентарните групи и по предложение на кандидата за служебен министър-председател, назначава служебно правителство и насрочва нови избори в двумесечен срок, е записано в основния закон.

Радев проведе срещи през последните два дни с председателя на 49-ото Народно събрание Росен Желязков, управителя на Българската народна банка Димитър Радев и председателя на Сметната палата Димитър Главчев. Срещите продължиха с омбудсмана Диана Ковачева, последваха разговори с подуправителите на БНБ - Петър Чобанов, Радослав Миленков и Андрей Гюров, както и със заместник-председателите на Сметната палата - Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева.

Още от "България"

Последни новини

Най-четени