Радослав Рибарски: Хранилището в Чирен е запълнено на 20%

Засега остава неизвестно и името на американската фирма, която ще достави на страната ни количествата с втечнен газ за юни

Булгартрансгаз, газохранилище "Чирен"
Булгартрансгаз, газохранилище "Чирен" Източник: Zonanews

Енергийната парламентарна комисия заседава извънредно в Чирен, където е единственото газохранилище в България. В ефира на NOVA председателят на Комисията Радослав Рибарски, заяви че хранилището е запълнено на 20%. Една от темите не е била количеството на газ в газохранилището, а това дали България е сред страните, до които "Газпром" е изпратил допълнителни указания за това как да се заплаща за руския газ. В Чирен пристигнаха представители само на "Продължаваме Промяната". Депутатите бяха посрещнати от изпълнителния директор на "Булгартрансгаз" Владимир Малинов.

 

Нивата на газ в хранилището в Чирен не будят притеснение, категоричен е изпълнителният директор на "Булгартрансгаз". "В хранилището има около 113 млн. куб. м газ или 21%. В сравнение с миналата година имаме с 6% повече. Считам, че към настоящия момент няма проблем", заяви той. В ефира на NOVA председателят на енергийната комисия в парламента обясни защо заедно с колегите му се събират в Чирен. "За да видим как върви процесът на нагнетяване", посочи Радослав Рибарски.

 

Синьото гориво в хранилището се изизползва само през зимния сезон. Така през идните месеци България ще разчита на сделката със Съединените щати, според която още през юни у нас се очакват 2 кораба с втечнен газ.  "Има различни видове кораби. Количествата, които могат да постъпят, са 2 танкера от 200 млн. куб. м. Тези 2 кораба и доставките от Азербайджан ще бъдат достатъчни, за да покрият нуждите ни за юни", каза Малинов.

 

Управляващите коментираха и критиките на бизнеса, че увеличението на цената на газа влиза със задна дата, заради което търпят критики от работодателите. "Увеличението е базирано на подсигурените количества. Специално за този период трябваше да бъдат подсигурени доставките", коментира Рибарски. КЕВР прие скок на цената на природния газ с близо 14% за май.

 

Засега остава неизвестно и името на американската фирма, която ще достави на страната ни количествата с втечнен газ за юни. "Булгаргаз" е страна по договора и те знаят. Кой е намерил тази компания, как е станала тази договорка - не съм бил на тези преговори, нямам представа", каза още той.

 

Въпросът кога България може напълно да се откаже от руския петрол, още няма окончателен отговор. "Нужно е време. Други държави казват - година и половина. Трябва да се види колко е нужно за преоборудване. Отсрочката трябва да е както е за други държави - година и половина-две", заяви Радослав Рибарски.

Още от "България"

Фестивалът на камерния танц Хасково 2024 единствен в България събира на една сцена танцьори от националните училища по

За три дни на сцената на Младежки център Хасково ще бъдат представени 432 танца. Участниците са над 550 от 50 танцови формации от 20 град

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени