Радослав Рибарски от "Продължаваме промяната": Да се надяваме, че няма да има режим на тока

Подпомагане на бизнеса трябва да има и тази дискусия също предстои, подчерта той

Радослав Рибарски
Радослав Рибарски Източник: БНТ
Все още нямаме редовни комисии, предстои такива да бъдат избрани и Временната комисия за енергийната криза имаше за цел да разисква и разглежда проблемите в сектор "Енергетика". Всички партии с експерти на паритетен принцип да изкажат своите мнения, но дискусията тръгна в друга посока. Това обясни в "Денят започва" по БНТ Радослав Рибарски, депутат от ПГ на "Продължаваме промяната" и председател на временната комисия за енергийната криза, след като се наложи приетият вчера мораториум за цените на тока, водата и парното, да бъде прегласуван днес.
 
Г-жа Десислава Атанасова предложи този мораториум и това беше гласувано в зала, прието. Знаехме какво гласуваме, но нямахме реално изпратен проект, обясни Рибарски. Мораториумът не беше структуриран правилно, но се гласува и прие с доста голямо мнозинство. Веднага след като гласувахме, свиках извънредната комисия, тъй като мораториумът не може да остане безсрочен, смята председателят на временната комисия.
 
Смятаме, че това е едно решение, натоварено с доста социални очаквания, което трябва да получи време за разискване, допълни Рибарски. Той подчерта, че членовете на КЕВР също са с изтекъл мандат от доста време. "За тези три месеца ще набележим мерки. Една от тях е да се види защо мрежовите цени нарастват толкова, какъв е стимулът на едно дружество да постигне по-висока ефективност и по-ниска себестойност, ако просто увеличава цената, без да оптимизира своите разходи. Такива въпроси стоят пред нас и всяка партия има своето виждане", коментира Рибарски.
 
Да се надяваме, че режим на тока няма да има. Но доста бързо нараства търсенето през зимните месеци, изрази опасенията си председателят на Временната комисия за енергийната криза. 
 
"Топлофикация София" е получила доклад, който ясно показва къде са възможностите за висока ефективност и обновяване на топлопреносната мрежа. Според него, това е поредният анализ, който не води до ясни действия. При една потенциална авария, много хора ще минат на електроенергия за отопление. Това също е риск и този проблем трябва да бъде разгледан в нашата комисия, коментира още Рибарски.
 
"Голяма част от тях поемат високите цени, те са изцяло на борсов пазар, зависят от цените в целия регион, които последните месеци нарастват. Реално, тази изключителна ситуация е от август-септември и в цяла Европа виждаме какво се случва с цените. Зимният период не очакваме да подобри цената, но напролет се очаква проясняване на цялата ситуация, заяви той относно кризата с високите цени на тока за бизнеса.
 
Подпомагане на бизнеса трябва да има и тази дискусия също предстои, подчерта той.

Още от "България"

Трайчо Трайков: Започваме демонтирането на МОЧА до 30 дни

Срамно е, че областната администрация и самият Трайков говорят за премахване на монумента заради мерки за безопасност, докато истинската причина би трябвало да бъде скъсването с унизителната митология за "освободителната Червена армия" и възстановяването на историческата истина за окупацията на България от Съветите през септември 1944 г. 

Прочетете повече прочетете повече

Комисията по отбрана одобри предаването на Украйна на ракети с отпаднала необходимост

МО да предприеме действия за присъединяване към коалицията от държави за изграждане на способности на Военновъздушните сили на Украйна за използване на самолети F-16

Прочетете повече прочетете повече

Последни новини

Най-четени